Úroky hypoték sú na dne, byty ešte môžu zlacnieť

Najbližšie mesiace nahrávajú ľuďom splnenie sna o vlastnom bývaní. Banky sa predbiehajú v znižovaní úrokov, pričom v súčasnosti už požičiavajú od zhruba štyroch percent.

19.03.2010 06:53
Hypotéka, dom, reality, peniaze Foto:
Úroky v bankách pri hypotekárnych úveroch vraj už neklesnú. Sú na minime.
debata

Ešte vlani sa sadzby pri úveroch na bývanie začínali pri piatich percentách. Človek tak pri hypotéke v sume 33.190 eur (milión korún) na 30 rokov môže na mesačnej splátke ušetriť zhruba 20 eur (600 korún). Zároveň byty na Slovensku za rok zlacneli aj o pätinu. Podľa realitných maklérov sa pritom môže cena niektorých nehnuteľností znížiť o ďalších päť až desať percent.

„Úroky v bankách už nižšie nepôjdu, skôr príde k ich zvyšovaniu, nie však v najbližších dvoch mesiacoch. Dolu by však ešte mierne mohli ísť ceny nehnuteľností. Pre človeka, ktorý sa chystá investovať do vlastného bytu, má možno význam ešte pár mesiacov počkať a poriadne sa pozrieť na ponuku na trhu. Či nenájde lepšiu nehnuteľnosť za lepšiu cenu,“ skonštatoval Eduard Hagara, ekonóm ING Bank.

Úroky v najväčších bankách na trhu
banka ročná fixácia 3-ročná 5-ročná 10-ročná
Slovenská sporiteľňa od 4,09 % od 4,39 % od 4,59 % od 5,29 %
VÚB od 4,14 % od 4,44 % od 5,24 %
Tatra banka od 4,29 % od 4,29 % od 5,09 % od 6,19 %
ČSOB od 4,10% od 3,85 % od 3,85 % od 4,70 %
UniCredit Bank od 3,89 % od 4,29 % od 4,79 % od 5,59 %

V priebehu najbližšieho pol roka by mohli podľa neho nepatrne stúpnuť úroky pri najkratších úložkách medzi bankami, pretože Európska centrálna banka sa chystá zastaviť pumpovanie peňazí do medzibankového trhu. „Základnú sadzbu (od ktorej sa odvíjajú úroky pre bežných ľudí, pozn. red.) však Európska centrálna banka zrejme zdvihne až koncom tohto roka, aj to len veľmi mierne,“ odhaduje Hagara. Všeobecne pritom podľa neho platí, že pri hypotéke nad 20 rokov sa polpercentný nárast úroku v banke zmaže, ak nehnuteľnosť zlacnie aspoň o päť percent.

Najnižšie úroky ponúkajú najväčšie banky na trhu ľuďom, ktorí si nemennú sadzbu zabezpečia len na jeden rok. V ČSOB sa rozhodli najlepším úrokom zvýhodniť troj- a päťročné zaviazanie si sadzby. O dlhšie zakotvenie úroku má pritom podľa vyjadrení bánk záujem čoraz viac občanov. „Po krátkej viazanosti s nižšou sadzbou siahalo v minulosti až 80 percent klientov. Počas krízy sa však ľudia presvedčili, že úroky môžu aj prudko stúpnuť. Dnes preto väčšina volí 5-ročnú viazanosť, ktorou si zabezpečia nemennú sadzbu na dlhší čas,“ uviedla Alena Walterová, hovorkyňa VÚB. Podobne sa správajú aj zákazníci najväčšej banky na trhu Slovenskej sporiteľne, ktorí od ročnej fixácie úroku prešli na trojročnú.

Po krízovom minulom roku banky znova začínajú uvoľňovať podmienky na získanie hypotéky. Viaceré už ohlásili návrat k možnosti požičať si sto percent z hodnoty nehnuteľnosti. Úver na celý byt môžu dostať ľudia napríklad v Slovenskej sporiteľni, VÚB banke či ČSOB. Tatra banka a UniCredit Bank opätovné poskytovanie stopercentnej hypotéky v budúcnosti taktiež nevylučujú.

Cesta k najvyššej možnej pôžičke je však otvorená najmä bonitnejším občanom, u ktorých banka nepochybuje o schopnosti úver splácať. „Rozhodujúcim kritériom, či človek dostane stopercentnú hypotéku, je nehnuteľnosť, ktorou ručí. Jej stav a lokalita, v ktorej sa nachádza. Na druhej strane závisí maximálna výška úveru od schopnosti človek ho splácať, a teda maximálnej výšky splátky, ktorú si môže dovoliť,“ vysvetlila Walterová.

Aktuálne podmienky pri hypotékach

Čo sa po roku krízy zmenilo?
– úroky pri pôžičkách na bývanie klesli za rok zhruba o 1 %
– pri najkratších fixáciách v niektorých bankách aj o vyše 2 %
– ľudia si chcú zabezpečiť rovnakú sadzbu na dlhšie obdobie
– banky začínajú uvoľňovať podmienky a hypotéky sú dostupnejšie
– v niektorých finančných domoch sa dá znova požičať aj 100 % hodnoty nehnuteľnosti

**Koľko z ceny bytu sa dá v bankách požičať***

**- Slovenská sporiteľňa: **70 až 100 % hodnoty nehnuteľnosti

- VÚB: 70 až 100 %

- Tatra banka: 70 až 85 %

- ČSOB: 90 až 100 %

- UniCredit Bank: 90 %

Poznámka: *nižšie percento získavajú mladí pri štátom dotovaných hypotékach (v Tatra banke platí aj pre americké hypotéky), 100 % získavajú bonitnejší klienti, ZDROJ: banky

debata chyba