Na hypotéku pre mladých dosiahne od apríla viac ľudí

Maximálna výška príjmu pre získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od apríla zvýši o takmer 120 eur na 1 057,19 eura.

18.03.2010 11:00
Dom, hypotéka, reality, peniaze Foto:
Príjmové kritérium na získanie hypotéky so štátnym príspevkom splní od apríla viac ľudí.
debata

Ako ďalej informovala VÚB banka, zvýšenie poteší najmä tých, ktorí vlani nemohli získať úrokové zvýhodnenie, lebo ich hrubý mesačný príjem presahoval 940 eur. Priemerná mzda býva najvyššia v mesiacoch apríl až jún.

„Od 1. júla hranica opäť klesne na úroveň okolo 950 eur, preto by mladí ľudia, ktorí chcú riešiť svoje bývanie, mali využiť zlepšené podmienky a požiadať o úver do konca júna,“ uviedla Ľubica Foltánová z VÚB banky. Podľa nej hypotéky pre mladých tvoria viac ako tretinu všetkých hypoték, ktoré v súčasnosti VÚB banka poskytuje.

Zvýhodnený hypotekárny úver môžu získať mladí ľudia do 35 rokov. Priemerný hrubý mesačný príjem môže byť najviac 1,3-násobok priemernej mesačnej nominálnej mzdy v národnom hospodárstve, čo v súčasnosti predstavuje 939,26 eur. Percentuálna výška štátneho príspevku pre mladých sa určuje zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok. Pre rok 2010 sú to 2 % od štátu, pričom banka zníži úrokovú sadzbu o 1 %. Výška schváleného príspevku od štátu nie je garantovaná a určuje sa pre každý rok zákonom.

Štátny príspevok pre mladých sa poskytuje na hypotekárne úvery po dobu piatich rokov. Hypotéku s takto zvýhodnenou sadzbou môžu žiadatelia získať na hypotekárny úver, resp. na jeho časť, ktorého účelom je nadobudnutie, výstavba, zmena alebo údržba tuzemskej nehnuteľnosti, najviac vo výške 49 790,88 eur. Maximálna splatnosť hypotekárneho úveru je 30 rokov.

debata chyba