Nechcené štátne dotácie na kolektory sa rozbehli

Zvýšenie dotácií na slnečné kolektory na ľudí zabralo. Od 20. augusta, keď štát zdvojnásobil pôvodný príspevok na štvorcový meter plochy kolektorov zo sto na 200 eur (6 000 korún) sa so žiadosťami o príspevok na Slovenskú inovačnú a energetickú agentúru obrátili necelé dve stovky rodín. Teda takmer rovnaký počet ako za predchádzajúce štyri mesiace, keď platili nižšie dotácie.

17.09.2009 12:25
kolektor, solárny, zatepľovanie, dotácie,... Foto:
Príspevok na kolektory žiadajú predovšetkým vidiečania.
debata

„Počet zaregistrovaných žiadostí sa zvýšil o viac ako tretinu a siaha k 500 domácnos­tiam,“ hovorí Katarína Antalová zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. Záujem o dotácie na kolektory však stále výrazne zaostáva za zatepľovacím programom zvýhodnených úverov, ktorý štát spustil pred letom a doteraz sa naň už takmer minulo vyčlenených 71 miliónov eur (2,1 miliardy korún). Kým zatepľovanie bolo najmä pre bytovky a dedinčanom sa peniaze neušli, príspevok na kolektory žiadajú predovšetkým vidiečania.

Štát kolektorový program odštartoval s tým, že tento rok sa dotácie ujdú pre asi 10-tisíc rodín. Na podporu ministerstvo hospodárstva vyčlenilo osem miliónov eur (241 miliónov korún). Peniaze sa však aj pri zvýšenom záujme minú zrejme až na budúci rok. Rast žiadostí pritom podľa Antalovej nespôsobilo len zvýšenie dotácie. „Väčšina montáží prebiehala v lete, ľudia tak až teraz skompletizovali žiadosti,“ dodáva. Väčšina žiadateľov chce príspevok na kolektor, aj keď štát dotuje aj kotly na biomasu. Kto chce kúriť komfortnými drevenými peletami či briketami, ktoré sa vyrábajú zhutnením pilín, dostane dotáciu vo výške 30 percent z ceny kotla.

Výhodnosť zariadení je však napriek dotáciám sporná. Výrobca kolektorov Thermosolar pripúšťa, že ak chce niekto zmeniť plynový ohrev vody za kolektory, musí pri terajších cenách plynu počítať s návratnosťou investície do dotovaných kolektorov až za 17 rokov. Najlacnejšia menšia kolektorová zostava od Thermosolaru s 200-litrovým zásobníkom stojí po dotácii 2 300 eur (69-tisíc korún).

debata chyba