Český hypotekárny trh majú rozhýbať akcie. Napríklad nižší úrok na polovicu hypotéky

Česká spořitelna začne ponúkať jednopercentné úrokové zvýhodnenie na polovicu hypotéky pre občanov. Cieľom je oživiť tuzemský trh s bývaním, ktorý je postihnutý recesiou.

15.09.2009 23:46
Dom, hypotéka, reality, peniaze Foto:
Banky v Čechách znižujú pri hypotékach úrokové sadzby. Hlavným problémom je však hypotéku vôbec získať, pretože podmienky sú prísne.
debata

Úroková sadzba dvojmiliónovej hypotéky splatnej za 20 rokov a pri fixácii na 5 rokov môže pre súčasného klienta predstavovať aj 4,69 percenta.

Priemerná úroková sadzba nových hypoték v prvom polroku bola 5,55 percenta. V posledných týždňoch prišli s lepšími podmienkami pri hypotékach aj iné banky.

Napríklad Komerční banka dočasne zvýhodnila občanom hypotéky s fixáciou na päť a viac rokov. Garantuje úrokovú sadzbu 5,29 percenta. U GE Money Bank možno získať hypotéky s trojročnou a päťročnou fixáciou aj s úrokovou sadzbou od 4,99 percenta, doposiaľ sadzby začínali od 5,35 percenta. Hypotéka cez web, ktorú ponúka najväčší český poskytovateľ hypotekárnych úverov Hypoteční banka zo skupiny ČSOB, je prechodne od sadzby 5,15 percenta.

Odborníci však poukazujú, že hlavným súčasným problémom záujemcov o hypotéku je vôbec hypotéku dostať. „Skóring, teda kompletné vyhodnotenie žiadosti klienta ČS je stále veľmi prísny, a preto neprejde zďaleka toľko klientov , ako voľakedy,“ upozornila hypotekárna špecialistka spoločnosti Broker Consulting Linda Fejtková.

Nová hypotéka sporiteľne je najmenej na 20 rokov a iba s fixáciou na 5 rokov. Jednopercentné úrokové zvýhodnenie možno získať najviac do objemu 1,5 milióna korún. Klient si musí povinne zriadiť poistenie schopnosti splácať a počas splatnosti nesmie odísť k inej banke, inak bude musieť úrokové zvýhodnenie vrátiť.

Novinka nemá obmedzenie pomeru hypotéky a hodnoty založenej nehnuteľnosti, teoreticky by teda klient mohol získať aj 100-percentnú hypotéku. Ku koncu fixácie bude možné splatiť jednorazovo pätinu hypotéky.

debata chyba