Zmena splátok navrhnutá bankou nie je vždy prijateľná

Martina a jej manžel Gusto žijú v malom meste na západnom Slovensku. Obaja prišli o prácu začiatkom roka a nastal tak problém so splácaním hypotéky.

10.09.2009 12:00
peňaženka, euro, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata

Pritom suma, ktorú banke dlhujú, nie je vysoká, požičali si pred dvoma rokmi 200-tisíc na kúpu auta, mesačne splácali niečo cez 5-tisíc korún, čo je od nového roka vyše 170 eur. Banka im ponúkla americkú hypotéku, teda založili byt – netreba vraj ručiteľov. Ponuku vzali, aj keď ich trojizbový byt má reálne niekoľkonásobne vyššiu hodnotu.

„Všade sme počúvali, že treba ísť hneď do banky. Banka nám ponúkla, že pôvodnú splátku môžeme pár mesiacov platiť v polovičnej výške, ale po polroku budeme musieť začať platiť zvýšenú 1,5-násobnú splátku, aby sme v rovnakej lehote dobehli to, čo sme zameškali,“ uviedla pre Pravdu Martina. Na dohodu nepristúpili. Podľa Martiny v nasledujúcej robote, ak si ju nájde, bude mať však približne rovnaký plat a 1,5 násobky splátok sú pre ich rodinu príliš veľa.

Ľudí na Slovensku, ktorí nevládzu splácať pôžičky, pribúda. Najťažšie situácie zažívajú rodiny, kde o prácu prišiel jeden alebo obaja manželia a na krku majú vysoké splátky vlastného bytu v podobe hypotekárneho úveru. Väčšina hypoték je síce poistená, ale nie vždy to pomôže pri riešení situácie, keď niet na pravidelnú mesačnú splátku banke.

V júli mali banky na Slovensku v nesplácaných pôžičkách uviaznutých celkovo 1,45 miliardy eur (vyše 43 miliárd korún). Podľa Národnej banky Slovenska ľudia nie sú schopní splácať pôžičky v hodnote približne 4,76 percenta súm viazaných v úveroch. Väčšina z nesplácaných peňazí je práve v hypotékach a v pôžičkách viazaných na byty či domy.

„V Tatra banke spomedzi úverov na bývanie, ktoré zahŕňajú bežné hypotekárne úvery aj iné pôžičky na bývanie, tvorí podiel zlyhaných úverov 1,6 percenta,“ spresnil Boris Gandel, hovorca Tatra banky.

Podobný podiel uvádzajú aj iné banky. Podľa analytika Ľubomíra Koršňáka z UniCredit Bank by sa mal objem nesplácaných pôžičiek v budúcom roku vyšplhať na šesť percent zo sumy viazanej v úveroch.

Ak človek nedokáže splácať hypotéku, podľa Adriany Botlóovej zo Slovenskej sporiteľne netreba zbytočne čakať a situáciu riešiť s bankou. Banky najčastejšie ľuďom dočasne znížia mesačné splátky. Keď si však človek prácu nájde, splátky sa zasa mierne zvýšia oproti obdobiu, keď bolo všetko v poriadku.

Ďalšou možnosťou je roztiahnutie pôžičky na dlhšie obdobie – predĺženie splátkového kalendára o niekoľko mesiacov či rokov. Mesačné splátky sa tak o niečo znížia, človek si však predĺži obdobie splácania, a teda aj sumu, ktorú preplatí na úrokoch.

Príklad
1. Klient si požičal v banke 33 000 € (približne 1 milión Sk), ktoré mal splácať 25 rokov mesačnou splátkou 200 €. Celkovo banke zaplatí 60 000 € (1,87 milióna Sk)
platí 200 € (takmer 6 000 Sk) mesačne
2. Kríza človeka obrala o prácu, novú si nevie nájsť a peniaze na splátky nemá
+ pol roka – najviac 6 mesiacov
  • 50 € (asi 1 500 Sk) platí človek zníženú splátku po dohode s bankou,
  • celkovo tak banke zostane nezaplatených podľa pôvodnej dohody 900 € – tie sa pretavia do mierne vyšších splátok neskôr alebo do predĺženia lehoty na splácanie

    .[fs11] |

3. Napriek polročnému hľadaniu človek nemá prácu, končí mu podpora v nezamestnanosti. Banka chce, aby platil už zvýšenú sumu 210 € do konca pôvodnej lehoty (dorovnanie toho, čo sa nesplatilo počas predchádzajúceho polroka)
+ 6 až 12 mesiacov
  • 210 € mesačne – chce banka v podobe nových splátok od človeka
  • z toho: 61,50 € spláca človek z vlastného (30 % splátky) a 143,50 € bude platiť banke Slovenská konsolidačná (70 %)

    .[fs11] |

4. Človek si nájde prácu, vráti sa k splácaniu v bežnom režime
+ ďalšie roky pracuje
  • 205 € mesačne v plnej výške človek začne platiť banke
  • súčasne musí vyriešiť podlžnosť 1 722 € (51 877 Sk) + úroky voči štátu, ktorý mu rok pomáhal
  • ? mesačná splátka pre konsolidačnú nie je jasná, bude závisieť od poskytnutého úroku a dĺžky splatnosti úveru

    .[fs11] |

debata chyba