Stavby bytov sa rozbiehajú pomalšie, je veľa rozostavaného

Vidina nového bývania pre rodiny na Slovensku v novostavbách v budúcich rokoch sa zmenšuje. V prvom polroku 2009 sa totiž v krajine začalo stavať niečo vyše 11-tisíc bytov, čo je o necelé dve tisícky menej ako v rovnakom období roku 2008. Ľudia totiž opatrnejšie investujú do vlastného bývania.

07.09.2009 10:17
sídlisko Hájik Foto: ,
Rozostavaných bytov je u nás najviac od roku 1996.
debata

Podľa Štefana Condíka, podpredsedu Štatistického úradu, treba za týmto trendom hľadať krízu. „Na Slovensku sa zvyčajne ekonomický vývoj odrazí v bytovej výstavbe,“ dodal. Ekonomická kríza brzdí odvahu investovať väčšie sumy a súčasne sa zhoršila dostupnosť peňazí v bankách, tak pre ľudí, ako aj pre firmy. Menšia rozostavanosť sa prejaví v nižšom počte dokončovaných bytov až s odstupom dvoch – troch rokov.

Nové bývanie si v prvom polroku vyskúšalo vyše 7 200 rodín či jednotlivcov. V krajine sa za prvých šesť mesiacov roka dokončilo približne o stovku bytov viac ako vlani. O tom, či sa podarí aj tento rok dosiahnuť rekordný počet vyše 17-tisíc dostavaných nových bytov a domov za rok ako vlani, však odborníci pochybujú.

Dokončené byty v prvom polroku 2009
Región dokončených bytov oproti polroku 2008  
Bratislavský kraj 2 145 –7,8 %  
Trnavský kraj 1 009 –18,6 %  
Žilinský kraj 1 003 +11,3 %  
Banskobystrický kraj 733 +80,1 %  
Trenčiansky kraj 680 +26,9 %  
Nitriansky kraj 606 +15 %  
Prešovský kraj 562 –8,8 %  
Košický kraj 492 –14,1 %  
Spolu SR 7 230 +1,5 %  
Zdroj: Štatistický úrad SR

Skutočnosť, že výstavbu bytov už aj tento rok poznačila ekonomická kríza, potvrdil Zsolt Lukáč, prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska. „Určitý útlm už nastal, pociťujú to najmä malé a stredné firmy. Tie zväčša stavajú byty a rodinné domy,“ vysvetľuje Lukáč. Ďalšia bytová výstavba však bude podľa neho určená vývojom celého hospodárstva. „Ak ľudia, čiže záujemcovia o byty, nebudú mať dobré vyhliadky na to, že si môžu zobrať úver a že ho budú vedieť splácať, nemôžeme čakať oživenie výstavby,“ dodal.

Kríza súčasne spôsobila, že rastie záujem o získavanie výhodných pôžičiek na podporu bývania najmä u ľudí s nižšími zárobkami. „Počet žiadostí rástol, na tomto sa kríza neprejavila,“ povedal Miroslav Kašuba, šéf Štátneho fondu rozvoja bývania. Fond poskytuje pôžičky do 1,5 milióna korún s nízkym úrokom pre rodiny, ktoré zarábajú menej, ako je 3,5-násobok životného minima. Tento rok fond rozdelil na rozbeh výstavby či kúpu novostavieb vyše 41 miliónov eur (1,2 miliardy korún).

Situácia, že by sa v najbližšom období prudko prepadol počet dokončovaných bytov, podľa Zsolta Lukáča nehrozí. „V súčasnosti je pripravený veľký počet rozostavaných bytov, ktoré ešte nepoznajú majiteľa. Na trhu tak existuje istá záloha. Ak by po oživení rástol dopyt po bytoch, z tejto zálohy sa bude čerpať,“ vysvetlil Lukáč. V prvom polroku bolo takých rozostavaných stavieb na Slovensku takmer 70-tisíc. Ide o najviac rozostavaných bytov od roku 1996.

debata chyba