Zmeny na katastri spomalia uvoľnenie hypotéky

Zmeny na katastri od septembra skomplikujú život ľuďom, ktorí kupujú nehnuteľnosť a požičiavajú si na ňu v banke. Od tohto týždňa im už totiž úrad nevydá list vlastníctva s plombou, ktorým viaceré banky podmieňovali uvoľnenie peňazí na hypotéku.

05.09.2009 08:00
meter, stavba, stavebníctvo, reality Foto:
Hoci budú ľudia v niektorých bankách na uvoľnenie peňazí na kúpu bytu čakať dlhšie, na poplatkoch ušetria.
debata

Čerpanie úveru sa tak posunie zhruba o týždeň. Niektoré banky financie pustia až po tom, čo si overia záložné právo na nehnuteľnosti v ich prospech cez internet.

„Či a ako sa predĺži spracovanie úveru, bude závisieť od toho, ako rýchlo budú údaje zverejnené na stránke katastra. Banka bude čakať na výpis, kde si overí zápis plomby na liste vlastníctva,“ uviedla Alena Walterová, hovorkyňa VÚB. Katastrálny úrad sa chystá údaje na stránke obnovovať iba raz do týždňa.

„Údaje na katastrálnom portáli sa aktualizujú v týždenných intervaloch zo vstupných údajov zo správ katastra. Kedy bola urobená posledná aktualizácia sa zobrazí po tom, čo si človek vyberie okres, prípadne katastrálne územie,“ vysvetlila Janka Raslavská, tlačová tajomníčka Úradu geodézie, kartografie a katastra.

Najvýraznejšie zmeny v katastrálnom zákone platné od septembra
S katastrom sa dá komunikovať elektronicky, ľudia však musia mať vybavený elektronický podpis. Elektronicky je možné podať oznámenie o zamýšľanom návrhu na vklad práva k nehnuteľnosti aj podať návrh na vklad do katastra.
Kto oznámi vopred zamýšľaný návrh na vklad do katastra cez internet, pri podaní urýchleného návrhu na vklad môže ušetriť 15 eur.
Vybavovanie pri kúpe či predaji nehnuteľnosti sa skráti o desať dní na 20 dní v prípade, že kúpnu zmluvu pripraví notár alebo advokát. Pôvodne by konanie trvalo tridsať dní. Pri poplatkoch pre advokáta a notára však môže vyjsť drahšie.
Katastre už nevydávajú listy vlastníctva s plombou, ak si ľudia kupujú dom na hypotéku alebo zakladajú nehnuteľnosť v banke. Predložiť tak banke môžu len podanie návrhu na vklad.
Katastre už nevydávajú informatívny list vlastníctva, ktorý stál 3 eurá. Bude si ho možné pozrieť na internete. List vlastníctva sa vydáva len na právne úkony za 8 eur.

Hoci budú ľudia v niektorých bankách na uvoľnenie peňazí na kúpu bytu čakať dlhšie, ušetria osem eur, ktoré do septembra za list vlastníctva s plombou museli katastru zaplatiť. Môžu sa však rozhodnúť aj pre drahšiu a rýchlejšiu možnosť. „Požiadajú na katastri o urýchlené rozhodnutie o vklade práva na nehnuteľnosť. V skrátenej pätnásťdňovej lehote človek dostane list vlastníctva, kde je záložné právo zapísané,“ doplnila Andrea Marcinová z 1. národnej aukčnej spoločnosti. Táto alternatíva však vyjde na 265,50 eura.

Od septembra už kataster nebude vydávať ani informatívny list vlastníctva. Dostupný bude len na internete, kým doteraz zaň ľudia platili tri eurá. Po novom sa dá vytlačiť len na právne účely a stojí osem eur.

Viacero dokumentov tak bude možné pozrieť si na internete a rozšíri sa okruh osôb, ktoré môžu nahliadať do listín. „Zmeny majú za cieľ zrýchliť a uľahčiť administráciu a zvýšiť komfort občanov komunikujúcich s katastrálnymi úradmi,“ doplnila Raslavská.

Aj pomoc notára či advokáta pri tvorbe kúpnej zmluvy, ktorú umožnili septembrové zmeny, by mala ľuďom urýchliť vybavovanie. „Doteraz mohol advokát iba spísať zmluvu, potom musel predávajúci overiť podpis u notára. Teraz môže zmluvu potvrdiť advokát. Správa katastra potom iba posúdi, či sú splnené podmienky pre povolenie vkladu,“ vysvetlila Silvia Heleninová z realitnej kancelárie RE/MAX. Poplatky za využitie služieb notára a advokáta však môžu spísanie zmluvy zdražiť.

Koľko peňazí od septembra občan nechá na katastri
návrh na začatie konania o povolení vkladu práva k nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností: 66 € (1 988 Sk)
žiadosť o urýchlené rozhodnutie o vklade do katastra nehnuteľností do 15 dní: 265,50 € (7 998 Sk)
elektronicky podaný návrh na začatie konania o povolení vkladu práva k nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností: 33 € (994 Sk)
elektronicky podaný návrh na vklad do katastra: 130 € (3 916 Sk)
kópie originálu listu vlastníctva: 8 € (241 Sk)
vydanie druhého a ďalšieho rovnopisu verejných listín (výpis z katastra nehnuteľností, kópie katastrálnej mapy…): 3 € (90 Sk)
ZDROJ: KATASTER
debata chyba