Štát zvýšil dotácie na kotly a slnečné kolektory

Ľudia, ktorí chcú kúriť drevom či ohrievať vodu pomocou slnka, sa teraz dostanú k zariadeniam za polovičnú cenu. Ministerstvo hospodárstva od 20. augusta zdvojnásobilo štátne dotácie na slnečné kolektory a zvýšilo aj príspevky, o ktoré sa ľudia môžu hlásiť v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre pri kúpe kotlov na spaľovanie biomasy - dreva a drevných produktov.

22.08.2009 07:30
kolektor, solárny, zatepľovanie, dotácie,... Foto:
Kolektor môže ušetriť za rok približne 60 percent nákladov na ohrev a predohrev teplej vody.
debata

Program funguje od 20. apríla a doteraz nevyvolal u rodín veľký záujem. Štát sa preto snaží ľudí ešte viac motivovať. Pôvodný príspevok na štvorcový meter plochy kolektorov v sume sto eur (vyše troch tisíc korún) sa teraz zvýšil na 200 eur. Dotácia na kotol na biomasu sa zvýšila z 25 percent ceny zariadenia na 30 percent.

„Výnosom sa zvyšujú sumy dotácií. Zjednodušuje sa tiež pre žiadateľa spôsob, akým má preukázať, že splnil podmienky na získanie dotácie. K žiadosti o dotáciu netreba predkladať výpis z registra trestov. A doklady od Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní možno nahradiť čestným vyhlásením,“ opisuje Katarína Antalová zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry.

Kolektory sa tak stanú ešte dostupnejšie. Pred 20. aprílom, keď dotácie odštartovali, slovenský výrobca kolektorov Thermosolar Žiar nad Hronom, predával solárnu zostavu s plochou 5,3 m2 a zásobníkom na 300 litrov teplej vody za vyše 4-tisíc eur. Po zavedení prvých dotácií od štátu sa cena po využití príspevku znížila na 3 380 eur a teraz je po zvýšení dotácií daná zostava asi za 2 850 eur.

Najlacnejšia menšia zostava od Thermosolaru s 200-litrovým zásobníkom pritom bude už od 2 320 eur. Kolektor môže ušetriť za rok približne 60 percent nákladov na ohrev a predohrev teplej vody.

Thermosolar však pripúšťa, že ak chce niekto zmeniť plynový ohrev vody za kolektorový, musí pri terajších cenách plynu počítať, že sa mu investícia do dotovaných kolektorov vráti až za zhruba 17 rokov. Oproti ohrevu vody v elektrickom bojleri to môže byť aj kratší čas. „V závislosti od pohybu cien energií v histórii tak môžeme očakávať, že návratnosť sa zníži k úrovni desiatich rokov,“ upozorňuje Ján Tomčiak zo spoločnosti Thermosolar.

Žiadosti o dotáciu môžu záujemcovia posielať do agentúry najneskôr pol roka po skončení inštalácie zariadenia. Agentúra poskytuje o dotáciách podrobnejšie informácie či formuláre. Žiadosti zároveň kontroluje a predkladá hodnotiacej odbornej komisii ministerstva hospodárstva, ktorá ich schvaľuje. Po následnom podpise zmluvy je dotácia poukázaná na účet žiadateľa.

debata chyba