Yosaria Plaza megaprojekt stavať nezačala, dostane pokutu

Spoločnosť Yosaria Plaza, ktorá mala v bratislavskom Ružinove vybudovať nové nákupno-zábavné centrum, dostane pokutu do 66 tisíc €. Do tohto utorka mal totiž investor stavbu na rohu ulíc Tomášikova a Ružinovská, okolo bývalého obchodného domu Prior, ukončiť. Spoločnosť však s jej výstavbou ešte ani nezačala.

01.07.2009 09:46
Bývalý obchodný dom Ružinov Foto:
Takto vyzeral obchodný dom Ružinov (komplex vpravo), kým ešte fungoval. Dnes je na mieste železobetónové torzo budovy a obrovská stavebná jama.
debata

„Aj investor sa musí zamyslieť nad svojou situáciou. Od roku 2006, kedy mala byť ukončená výstavba, je to v rovnakom stave. Ak investor nevie zabezpečiť výstavbu, prikláňam sa k najvyššej možnej pokute,“ potvrdil starosta mestskej časti Slavomír Drozd. Ako tiež uviedol, na mieste plánovaného centra stále stojí skelet bývalého ružinovského obchodu, ktorého základy mali byť súčasťou spomínaného centra. O výške pokuty rozhodne správny orgán v správnom konaní.

Firma pritom ešte v máji požiadala o predĺženie lehoty ukončenia stavby, pričom tento utorok mu vypršala. Na otázku, či stavebníkovi túto lehotu predĺžia, odpovedal starosta záporne.

„Myslím si, že stavebný úrad aj mestská časť boli zhovievaví, aj z ohľadom na krízu. Uplynulo dva a pol roka a na stavbe sa nič nezmenilo,“ zdôvodnil Drozd. Stanovisko Ivana Líšku zo spoločnosti Yosaria Plaza sa zatiaľ získať nepodarilo.

Mestská časť podľa starostu neuvažuje ani o prípadnom odkúpení pozemku od spoločnosti. „Musíme sa zamerať na naše školy. Nemáme peniaze na to, aby sme vstupovali do takých obrovských projektov,“ konštatoval Drozd. Podľa zdrojov agentúry SITA však uvažuje mestská časť o tom, ako by donútili stavebníka odstrániť túto stavbu.

Investor sa na problémy s financovaním projektu odvolával už od roku 2006, to bol aj dôvod prečo nezačal stavať. Podľa dávnejších vyjadrení Líšku firma rokovala aj s viacerými bankami, mnohé sa však odvolávali na zlú situáciu na finančnom trhu.

Centrum Yosaria Plaza sa po otvorení malo stať najväčším nákupným komplexom na Slovensku. Jeho súčasťou mali byť podľa plánov investora okrem 250 obchodov aj supermarket, kaviarne, reštaurácie a kancelárske priestory s najvyšším štandardom. Malo tam byť aj relaxačné centrum, klzisko s klasickým ľadom a rozmermi 30 krát 15 metrov, bazén 25 krát 12 metrov, sauny, masáže či soláriá. V podzemí centra malo byť podľa plánov 1 300 parkova­cích miest.

debata chyba