Poradňa: Fixná či variabilná? Ktorá sadzba je pri hypotéke lepšia?

Otázka: Akú úrokovú sadzbu pri hypotekárnom úvere si mám zvoliť? Fixnú alebo variabilnú? Čo je v súčasnosti výhodnejšie?

06.04.2009 07:00
Reality, dom, paneláky Foto:
Hoci máte pri hypotéke variabilnú úrokovú sadzbu, banka ju môže prehodnocovať napríklad len raz za 3 alebo 6 mesiacov. Takže neodráža aktuálne zmeny.
debata

Odpoveď: Úroková sadzba je momentálne priaznivá najmä pri fixácii na kratšie obdobie. Ak však chcete mať istotu nemennosti splátky počas niekoľkých rokov, zvoľte si fixovanie na 3 až 5 rokov. Banky ponúkajú aj hypotéky s variabilným splácaním, pri ktorom je možné zvoliť si na začiatok nižšie splátky úveru, ktoré sa v ďalšom období zvýšia. Ak máte záujem, aby splátka kopírovala vývoj základnej sadzby Európskej centrálnej banky, zvoľte si variabilnú sadzbu. Na porovnanie sa oplatí prezrieť si aj ponuku stavebných sporiteľní, prípadne využiť doterajšie stavebné sporenie, ak ho máte založené.

Otázka: Mám hypotéku s pohyblivou úrokovou sadzbou, ktorú mi banka odmieta znížiť napriek tomu, že základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky klesá. Je to v poriadku?

Odpoveď: Dôležité je poznať mechanizmus prehodnocovania variabilnej úrokovej sadzby v banke. Treba sa informovať, ktorá časť priznanej úrokovej sadzby je základná sadzba, meniaca sa v určitých intervaloch, a ktorá časť tvorí tzv. rizikovú prirážku. Je celkom možné, že vaša pohyblivá sadzba sa prehodnocuje len každé 3 až 6 mesiacov, takže nezohľadňuje okamžité zmeny základnej sadzby ECB. Rovnako je možné, že riziková prirážka je pomerne vysoká, a preto sa celková úroková sadzba drží na vyššej úrovni. Oplatí sa tiež požiadať banku o zníženie sadzby alebo rizikovej prirážky, ak je pre vás splátka buď neúmerne zaťažujúca, alebo nastali také zmeny, napríklad zvýšenie príjmu, pre ktoré by vás banka mala pokladať za spoľahlivejšieho klienta.

Na otázky odpovedala Miroslava Mitková z Hypocentra

debata chyba