Na bývanie si požičiavame najlacnejšie v histórii

V novembri uplynulého roka požičiavali banky na bývanie za historicky najnižšiu úrokovú sadzbu v priemere za 4,28 %. Ešte začiatkom minulého roka pritom táto sadzba bola na priemernej úrovni 5,16 %.

04.01.2013 10:23
peniaze, výplata, bankovky, plat, boháč,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Ako informovala manažérka marketingu a PR Fincentra Želmíra Koncošová, na poklese sa podpísala aktivita klientov, ktorí čoraz viac vyhľadávajú výhodnejšie podmienky hypoték, ako i priaznivá cena peňazí. Historicky najnižšiu úrokovú sadzbu zaznamenalo Fincentrum aj pri plávajúcich úrokových sadzbách a fixáciách do jedného roka vrátane 4,26 % a fixáciách na dva až päť rokov 4,24 %.

"Objem úverov na bývanie je po máji 2011 (376 miliónov eur) a júni 2011 (366 miliónov eur) tretí najvyšší od zavedenia eura. V novembri síce banky poskytli až 357 miliónov eur, ale celkový stav úverov sa medzimesačne zvýšil len o 128 miliónov eur, čo potvrdzuje, že veľa prostriedkov slúžilo na refinancovanie,“ hovorí analytik Fincentra Ján Porázik. Ako pokračoval, banky si navzájom preberajú klientov, pri presune splácanej hypotéky ich nezaťažujú byrokraciou. Dôležitým nástrojom v boji o klienta však podľa Porázika zostáva úroková sadzba.

"Práve vyjednávanie zo strany klientov a silnejúci podiel nezávislých sprostredkovateľov zrejme hýbe úrokovou sadzbou viac, ako priaznivá cena peňazí. Aj keď je ťažké porovnávať slovenský a český trh, situácia, ktorú sme minulý rok videli v ČR naznačuje, že ak budú klienti naďalej aktívni, stále existuje priestor na ďalšie znižovanie úrokových sadzieb,“ uviedol Porázik.

V segmente spotrebiteľských úverov pokračoval v novembri trend výrazného zadlžovania sa. Poskytnuté úvery dosiahli 138 miliónov eur, čo je po predchádzajúcom mesiaci so 142 miliónmi eur historicky druhý najvyšší objem. Priemerná úroková sadzba pritom medzimesačne vzrástla z 13,9 % na 14,3 %. Pod hranicou 13,5 % bola priemerná sadzba naposledy v decembri 2010.

Zmenšený záujem zaznamenalo Fincentrum pri stavebných úveroch, kde si Slováci v novembri požičali 1,6 milióna eur, čo je najmenej za celý rok 2012. Medziročne objem úverov klesol o 10,3 % a medzimesačne o 28,2 %. V medzimesačnom porovnaní klesala aj priemerná úroková sadzba z 4,88 % na 4,86 %. „Objem poskytnutých medziúverov medziročne narástol o 19,7%, ale medzimesačne poklesol o 11,3% na 30,9 milióna eur. Priemerná úroková sadzba sa zvýšila z 5,98% na 6,08%,“ dodala Koncošová.

11 debata chyba