Z ktorého piliera budete mať vyššiu penziu

Povedať presne komu sa oplatí odísť z druhého piliera a pre koho je, naopak, lepšie v ňom zostať, je veľmi ťažké. O tom, či bude mať niekto vyšší dôchodok z prvého, alebo z druhého piliera, rozhodujú viaceré ukazovatele, ktoré vopred nemožno presne odhadnúť.

09.11.2012 10:16
peniaze, mince, bankovky, úver, plat, dôchodok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (41)

Dôchodok z prvého piliera bude výhodnejší vtedy, ak budú priemerné platy rásť rýchlejšie ako zhodnotenie, ktoré dosiahnu dôchodkové fondy. Od vzniku druhého piliera v roku 2005 to tak v skutočnosti aj bolo. Aktuálna dôchodková hodnota, ktorá sa odvíja od nárastu priemerných platov v treťom štvrťroku, vzrástla od roku 2005 do roku 2012 o 51 percent. Naproti tomu hodnota dôchodkovej jednotky v ani jednom dôchodkovom fonde od svojho vzniku doteraz nenarástla o viac ako 24 percent.

Či aj naďalej budú mzdy rásť rýchlejšie ako zhodnotenie dôchodkových fondov, nie je isté. Kvôli kríze a vysokej nezamestnanosti firmy brzdia rast platov. Kým v roku 2007 platy v treťom štvrťroku, od ktorých sa odvíja aktuálna dôchodková hodnota, vzrástli medziročne o 7,14 percenta a v roku 2008 o 8,7 per­centa, v nasledujúcich rokoch bol rast výrazne nižší. V roku 2009 si zamestnanci polepšili priemerne o 2,5 percenta, v roku 2010 o 3,8 percenta a vlani o 2,53 percenta. V prípade, že by rast platov zostal na takejto úrovni, dôchodkové fondy by pravdepodobne nemali problém prinášať vyššie výnosy. Za posledný rok vo viacerých dôchodkových fondoch vzrástla dôchodková hodnota o viac ako tri percentá.

Druhý pilier môže byť nevýhodný najmä pre ľudí s nízkym zárobkom. Každému, komu vyjde priemerný osobný mzdový bod nižší ako 1, Sociálna poisťovňa dôchodok umelo zvýši. Tento človek tak dostane o niečo vyššiu penziu, než ako by mu malo prináležať na základe jeho platu. Týka sa to všetkých ľudí, ktorých mesačný plat je nižší ako priemerná mzda v národnom hospodárstve. Tá sa vlani pohybovala na úrovni 786 eur. Ak niekto dlhodobo zarába menej, ako je priemer, tomu sa dôchodok z prvého piliera prilepší.

Naopak, ľudia s nadpriemernými príjmami budú musieť byť pri počítaní dôchodku zo Sociálnej poisťovne solidárni s horšie zarábajúcimi.

Od roku 2018 sa bude brať pri výpočte dôchodku do úvahy len 60 percent z ich platu, ktorý presahuje 1,25 násobok priemernej mzdy. Dotknúť by sa to malo všetkých, ktorí v súčasnosti zarábajú viac ako tisíc eur.

Ľudia s vysokými zárobkami doplatia aj na to, že dôchodok z prvého piliera sa im bude počítať maximálne z trojnásobku priemernej mzdy. Od budúceho roku sa však odvody budú platiť až z päťnásobku priemerného platu. To znamená, že príjem prekračujúci trojnásobok priemernej mzdy sa nebude brať do úvahy, hoci aj z neho sa budú platiť odvody. Toto obmedzenie sa dotkne ľudí, ktorí zarábajú viac ako 2 358 eur.

Pri výpočte dôchodku z druhého piliera žiadne prilepšenie pre slabšie zarábajúcich ani krátenie pre ľudí s nadpriemerným zárobkom nebude. Výsledný dôchodok bude závisieť len od toho, koľko peňazí si človek nasporí. Kým ľudia s vysokými príjmami majú veľkú šancu, že sa im účasť v druhom pilieri vyplatí, pre ľudí s príjmom hlboko pod priemernou mzdou môže byť za súčasných podmienok výhodnejšie spoľahnúť sa len na prvý pilier.

Veľkým rizikom pre prvý pilier môže byť aj demografická kríza. V budúcnosti bude pravdepodobne na jedného dôchodcu pripadať menej pracujúcich ako v súčasnosti. Keďže menej ľudí bude platiť odvody, môže sa stať, že štát nebude mať dostatok peňazí, aby dokázal vyplácať dôchodky na súčasnej úrovni.

Riešením je buď zníženie dôchodkov z prvého piliera, alebo zvýšenie odvodov pre pracujúcich. Pre mladých ľudí, ktorým do dosiahnutia dôchodkového veku zostávajú ešte desiatky rokov, sa preto účasť v druhom pilieri môže vyplatiť.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba