Vojaci a policajti dostanú nižšie penzie

Vláda chce v rámci šetrenia siahnuť aj na výsluhové dôchodky. Bývalým vojakom či policajtom tak bude pravdepodobne z ich výsluhového dôchodku strhávať daň alebo špeciálny odvod.

18.07.2012 06:30
Slovenský vojak Foto:
Ilustračné foto.
debata (132)

O koľko peňazí presne výsluhoví penzisti prídu, nie je zatiaľ jasné. „V súčasnosti hľadáme riešenie, ako stabilizovať stav osobitného účtu. Malo by ísť o kombináciu možného zvýšenia príjmov a možnej korekcie existujúcich výdavkov,“ povedala Natália Hattalová z komunikačného odboru ministerstva vnútra. Na osobitný účet prichádzajú odvody aktívnych policajtov a zároveň sa z neho vyplácajú výsluhové dôchodky. V súčasnosti je tento účet v mínuse. V rezorte ministerstva vnútra chýba 8,3 milióna eur a v rezorte ministerstva obrany až 102 miliónov eur.

Vojaci či policajti majú nárok nielen na výsluhový dôchodok, ale aj ich pozostalí môžu získať vdovské, vdovecké či sirotské dôchodky. „Na výsluhový dôchodok má policajt nárok po odslúžení 15 rokov v Policajnom zbore. Dĺžku poberania dôchodku zákon nestanovuje. Pozastavuje sa iba v prípade znovuprijatia do ozbrojených zborov,“ povedala Hattalová. V súčasnosti je priemerná výška dávok za výsluhu rokov približne 620 eur. V prípade bývalých vojakov sa priemerný výsluhový dôchodok pohybuje okolo 800 eur.

Podľa hovorcu ministerstva obrany Milana Vangu je zmena vo výsluhových dôchodkoch zložitý proces, ktorý si vyžaduje diskusiu rezortu obrany s rezortom vnútra, financií aj so Sociálnou poisťovňou. „Hlavnou filozofi ou v celom procese je, aby legislatíva podporovala motiváciu príslušníkov Ozbrojených síl SR pracovať v armáde čo najdlhšie. Konkrétne návrhy vzídu až z výsledkov práce expertnej skupiny,“ povedal Vanga.

Ak by vláda zaviedla zdaňovanie výsluhových dôchodkov, znamenalo by to, že bývalý vojak s priemernou penziou by mesačne prišiel o 152 eur a policajt o 118 eur. Pravdepodobne však dosahy na poberateľov týchto penzií budú nižšie a bývalí členovia ozbrojených síl budú platiť špeciálny odvod, ktorý bude nižší ako daň a bude smerovať naspäť na osobitný účet, z ktorého sa vyplácajú dôchodky. Ak by bol tento odvod vo výške desať percent, vojak s penziou 800 eur, by mesačne prišiel o 80 eur.

Poberatelia výsluhových dôchodkov pocítili prvé úsporné opatrenia už tento mesiac. Pôvodne sa mali v júli dočkať viac ako trojpercentného zvýšenia výsluhových penzií. Vláda však ich zvyšovanie stopla. Výsluhové dôchodky sa doteraz zvyšovali podľa rastu platov v hospodárstve. Po novom by mala ich valorizácia nadviazať na rast platov vojakov a policajtov. V posledných troch rokoch totiž ich platy nerástli a nezvyšovala sa teda ani suma, ktorú vojakom a policajtom strhávajú zo mzdy.

Ako sa vojakom počíta výsluhový dôchodok

  • Základ na výpočet výsluhového dôchodku sa zistí u profesionálneho vojaka z priemerného služobného platu podľa v príjmovo najlepšom skončenom kalendárnom roku v období posledných desiatich skončených kalendárnych rokov pred dňom skončenia služobného pomeru.
  • Výsluhový dôchodok profesionálneho vojaka je za 15 rokov trvania služobného pomeru 30 % základu.
  • Za 16. skončený rok trvania služobného pomeru a za každý ďalší skončený rok trvania služobného pomeru až do 20. skončeného roka trvania služobného pomeru vrátane sa výmera výsluhového dôchodku zvyšuje o 2 % základu.
  • Za 21. skončený rok trvania služobného pomeru a za každý ďalší skončený rok trvania služobného pomeru až do 25. skončeného roka trvania služobného pomeru vrátane sa výmera výsluhového dôchodku zvyšuje o 3 % základu.
  • Za 26. skončený rok trvania služobného pomeru a každý ďalší skončený rok trvania služobného pomeru sa výmera výsluhového dôchodku zvyšuje o 1 % základu, najviac však do 60 % základu.

Zdroj: Ministerstvo obrany SR

© Autorské práva vyhradené

132 debata chyba