Vďaka kolísaniu dokážu fondy zarobiť viac, ako keby stále rástli

Výhodou druhého piliera je, že ide o pravidelné investovanie. Vďaka tomu môžu sporitelia zarobiť aj na poklesoch. Dokonca viac, ako keby hodnota dôchodkovej jednotky rovnomerne rástla.

02.08.2019 13:00
up-shutterstock 1445434448 Foto:
Ilustračné foto.
debata

Človek, ktorý je v druhom pilieri, si za svoje peniaze kupuje dôchodkové jednotky. Hodnota dôchodkovej jednotky sa vyvíja a investor tak za vloženú sumu získa toľko jednotiek, koľko zodpovedá aktuálnej hodnote.

Ak niekomu napríklad príde mesačne do druhého piliera 50 eur, tak pri hodnote dôchodkovej jednotky 0,05 eura získa 1 000 jednotiek. Ak nasledujúci mesiac klesne hodnota dôchodkovej jednotky na 0,04 eura, dostane za svojich 50 eur 1 250 jednotiek. Keď sa v nasledujúcom mesiaci hodnota dôchodkovej jednotky znovu zvýši na 0,05 eura, za 50 eur dostane znovu 1 000 jednotiek. Bude tak celkovo vlastniť 3 250 dôchodkových jednotiek, ktorých hodnota bude 162,50 eura. Vďaka tomu, že v druhom mesiaci hodnota jednotky klesla, bude mať jeho účet vyššiu hodnotu, ako je vložená suma.

Sporitelia, ktorí sú zapojení v negarantovaných fondoch, by tak pri prepadoch nemali spanikáriť a svoje peniaze presúvať do garantovaných fondov. Ak by to niekto urobil, zreálni stratu, ktorá doteraz bola len virtuálna. Zároveň sa oberie o možnosť zarobiť na nasledujúcom raste akcií, ktoré zvyčajne potiahne hodnotu dôchodkových jednotiek znovu nahor.

Takýto scenár bol vidno koncom minulého roku. Na konci decembra pri ročnej výkonnosti dôchodkových fondov svietila strata. Už v prvých mesiacoch tohto roka väčšina dôchodkových fondov dokázala minuloročná stratu vymazať. Viaceré fondy pritom od začiatku roku zarobili viac ako 15 percent.

Všetky negarantované fondy pritom od začiatku roku zarobili už viac ako 8,6 percenta. Dôchodkoví sporitelia tak mohli profitovať z toho, že vďaka koncoročným prepadom v minulom roku získali viac dôchodkových jednotiek, vďaka čomu mohli zarobiť viac.

debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #peniaze #DSS #dôchodkové jednotky