Ako sa môže zvýšiť invalidný dôchodok?

Pri invalidnom dôchodku zákon o sociálnom poistení nestanovuje žiadnu minimálnu výšku či hranicu, ktorú by mal poberateľ invalidného dôchodku dostávať zo Sociálnej poisťovne.

07.06.2019 13:36
barly, barle, dôchodca, invalid, ZŤP, ŤZP,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výška invalidného dôchodku závisí od toho, ako dlho poistenec predtým pracoval, z akých hrubých zárobkov odvádzal poistné, od aktuálnej dôchodkovej hodnoty a akú má posudkovým lekárom určenú mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.

Invalidný dôchodok sa však počas jeho poberania môže zvyšovať. Okrem každoročnej valorizácie od 1. januára kalendárneho roka sa jeho výška môže prehodnotiť/zvýšiť na základe zhoršenia zdravotného stavu poberateľa invalidného dôchodku, a to buď pri kontrolnej lekárskej prehliadke, na ktorú bol predvolaný alebo pri vlastnej žiadosti dôchodcu z dôvodu zhoršenia zdravotného stavu.

Zvýšiť poberaný dôchodok sa dá aj po dovŕšení dôchodkového veku invalidného dôchodcu, keď požiada o starobný dôchodok. Sociálna poisťovňa mu vtedy vypočíta starobný dôchodok a v prípade, ak počas poberania invalidného dôchodku pracoval a bol dôchodkovo poistený, suma starobného dôchodku prevýši sumu dovtedy poberaného invalidného dôchodku. Sociálna poisťovňa mu preto následne prizná a bude vyplácať vyšší, teda starobný dôchodok.

K 31. 5. 2019 vyplácala Sociálna poisťovňa 236 141 invalidných dôchodkov v priemernej výške 275,65 eura.

Zdroj:Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #invalidný dôchodok #suma penzie