Pri spisovaní žiadosti o dôchodok môže mať žiadateľ sprievod inej osoby

Sociálna poisťovňa informuje poistencov, ktorí si chcú podať žiadosť o dôchodok, že pri jej spisovaní v pobočke Sociálnej poisťovne môžu byť sprevádzaní treťou osobou, napríklad rodinným príslušníkom.

03.06.2019 10:25
dôchodok, dôchodca, žiadosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pracovníci Sociálnej poisťovne takýto sprievod akceptujú. Zvolenie prípadného sprievodu je na jeho rozhodnutí, no rozhovor s pracovníkom Sociálnej poisťovne vedie on (žiadateľ) a aj on sám podpisuje danú žiadosť o dôchodok.

Špecifické situácie nastávajú pri poistencoch, ktorí sú zdravotne hendikepovaní.

Ak o dôchodok žiada nevidiaci poistenec, žiadosť sa spisuje za prítomnosti minimálne dvoch svedkov.

Ak poistenci nie sú schopní rečovej alebo sluchovej komunikácie a nie sú schopní porozumieť zamestnancovi, prítomnosť tlmočníka je nevyhnutná.

O spísanie žiadosti o dôchodok treba požiadať pobočku Sociálnej poisťovne príslušnú podľa miesta trvalého pobytu žiadateľa. Ideálne je využiť pri tomto kroku ústretovú službu Sociálnej poisťovne – rezervačný systém "[https://www.socpoist.sk/…bocke/66632s].

Vstup na Rezervačný systém sa nachádza na webovej stránke Sociálnej poisťovne a práca s ním je veľmi jednoduchá. Poistenec si doslova do piatich minút dokážete rezervovať deň a hodinu návštevy pobočky a Sociálna poisťovňa ho vybaví bez čakania.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #penzia #žiadosť o dôchodok