Poradňa: Stačí podať len jednu žiadosť o dôchodok

Ako mám požiadať o starobný dôchodok? V máji 2019 dovŕšim dôchodkový vek. Žijem a pracujem na Slovensku. V rokoch 2012 až 2017 som pracoval v Nemecku.

19.03.2019 12:33
dôchodok, seniorka, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak poistenec získal doby poistenia v Slovenskej republike a aj v inom štáte, na ktorý sa vzťahujú koordinačné nariadenia Európskej únie, alebo v zmluvnom štáte, stačí, aby v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu podal len jednu žiadosť o dôchodok, ktorá sa v zásade považuje aj za žiadosť o dôchodok z dôchodkového poistenia druhého štátu. Sociálna poisťovňa zašle žiadosť o dôchodok na príslušnom tlačive do druhého štátu.

V záujme rýchleho vybavenia žiadosti je potrebné pri spisovaní žiadosti o dôchodok predkladať všetky relevantné doklady o dobe poistenia v Slovenskej republike a v zahraničí. Odporúčame predložiť aj potvrdenie o čísle poistenia prideleného v príslušnom štáte.

Napriek tomu, že v medzinárodných zmluvách ako aj v koordinačných nariadeniach EÚ platí pravidlo, že žiadosť o dôchodok podaná na území členského štátu EÚ a štátu, s ktorým má Slovenská republika uzatvorená medzinárodnú zmluvu, sa považuje súčasne aj za žiadosť podľa právnych predpisov SR, platí aj výnimka, že žiadateľ môže výslovne požiadať o odloženie priznania starobného/pred­časného starobného dôchodku v jednom, resp. vo viacerých členských štátoch EÚ, v ktorých pracoval.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

VIDEO: Pozrite si video s riaditeľom komunikačného oddelenia Sociálnej poisťovne Petrom Višváderom, v ktorom sa dozviete všetko o odchode do dôchodku.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #penzia #práca v zahraničí #žiadosť o dôchodok