Radíme: Valorizácia minimálneho dôchodku má svoje špecifiká

Sociálna poisťovňa v týchto dňoch valorizuje dôchodky a ich poberateľom posiela rozhodnutia o ich zmene.

28.01.2019 12:42
muž, dôchodca, dilema, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata
V tejto súvislosti sa vo svojom Informačno-poradenskom centre často stretáva s otázkami, či a akým spôsobom sa od 1. januára 2019 valorizuje minimálny dôchodok. Upozorňuje preto, že tzv. každoročná valorizácia dôchodkov nemusí vždy v konečnom dôsledku znamenať aj zvýšenie minimálneho dôchodku.

Valorizácia minimálneho dôchodku má svoje špecifiká, ktoré vyplývajú zo zákona. V prvom kroku sa vždy zvyšuje pôvodný starobný alebo invalidný dôchodok, z ktorého bol minimálny dôchodok určený. Ak je tento pôvodný dôchodok po zvýšení o valorizovanú sumu nižší ako minimálny dôchodok platný pre daný rok, dôchodca naďalej dostáva zo Sociálnej poisťovne svoj minimálny dôchodok tak ako doteraz.

Ak je však pôvodný dôchodok po valorizácii vyšší ako pre daný rok určená hranica minimálneho dôchodku, začne dôchodca dostávať zvýšený dôchodok. O novej výške dôchodku dostal každý poberateľ dôchodku zo Sociálnej poisťovne písomné rozhodnutie.

Mnohí poberatelia minimálneho dôchodku, ktorým po valorizácii nebol zvýšený, sa cítia poškodení. Ich pôvodný veľmi nízky dôchodok však už bol „valorizovaný“ tým, že im bol zvýšený na úroveň minimálneho dôchodku.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #valorizácia #penzie #minimálny dôchodok