Otázky a odpovede: O daniach dôchodcov za rok 2018

Koľko môžem zarobiť aby som neplatil dane? Ako mám požiadať o vrátenie daní? Otázky, na ktoré sa penzisti často pýtajú.

22.01.2019 06:00
otázka, otáznik Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na akú nezdaniteľnú sumu majú dôchodcovia nárok?

Pracujúcim penzistom sa nezdaniteľná časť základu dane znižuje o vyplatený dôchodok. Zo základnej sumy nezdaniteľného minima vo výške 3 830,02 eura si odpočítajú svoj minuloročný dôchodok. Počíta sa len riadny dôchodok, na vianočný príspevok sa neprihliada. Ak mal niekto celoročný dôchodok vyšší ako 3 830,02 eura, nemá nárok na žiadne nezdaniteľné minimum. Zároveň platí, že nezdaniteľná časť sa znižuje len tým starobným a predčasným dôchodcom, ktorí poberali dôchodok celý minulý rok alebo im bol spätne priznaný k začiatku roku. Invalidní dôchodcovia majú nárok na plnú sumu nezdaniteľného minima bez ohľadu na výšku svojho dôchodku.

Koľko mohli penzisti vlani zarobiť bez daní?

Od dane je oslobodený príjem do výšky polovice nezdaniteľnej časti základu dane, čo je 1 9150,01 eura. Ak penzista zarobil vlani menej, štát mu vráti všetky zaplatené dane. Naopak, ak bol jeho príjem čo i len o jeden cent vyšší, zvyčajne už nárok na vrátenie daní nemá.

Ako môžu dôchodcovia požiadať o vrátenie daní?

Ak bol penzista vlani zamestnaný a jeho zárobok neprekročil 1 915,01 eura, môže požiadať o vrátenie zaplatených daní v daňovom priznaní. V takom prípade podá daňové priznanie typu A, pričom o vrátenie preplatku sa žiada priamo v daňovom priznaní. Túto žiadosť je potrebné aj podpísať.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #penzista #Dôchodcovia #vrátenie daní