Pozor! Po januárovej valorizácii sa zmenia aj exekučné zrážky

Dôchodky (starobný, predčasný starobný, invalidný, vdovský, vdovecký, sirotský a sociálny) sa všetkým, teda aj exekvovaným dôchodcom, zvyšujú od 1. januára 2019.

11.01.2019 15:21
dôchodca, dôchodok, exekúcia, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
Valorizáciou dôchodku sa zvýši príjem exekvovaného dôchodcu. Sociálna poisťovňa je následne povinná vykonávať exekučné zrážky z aktuálnej sumy dôchodku, preto pri každej zmene sumy dôchodku musí prepočítať aj výšku exekučnej zrážky.

Prepočet exekučnej zrážky sa dôchodcovi, ktorý má exekúciu, vykoná Sociálna poisťovňa individuálne a to tak, že z valorizovaného dôchodku sa odpočíta základná suma, ktorá musí dôchodcovi zostať. Je to 100 % životného minima, teda od 1. 7. 2018 – 205,07 eur mesačne. Na každú osobu, ktorej dôchodca poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 % sumy životného minima, teda 102,53 eur mesačne. Okrem toho sa ešte osobitne prihliada na prípady, ak je pohľadávkou výživné na maloleté dieťa.

O zvýšenej sume exekučnej zrážky dostane dôchodca písomné oznámenie.

Suma exekučnej zrážky sa spravidla prepočítava dvakrát do roka, a to pri valorizácii dôchodkov v januári – vtedy sa suma zrážky spravidla zvýši a pri zvýšení sumy životného minima v júli – vtedy sa suma zrážky spravidla zníži.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodky #exekúcie #valorizácia