Pri zmene účtu na výplatu dôchodku nerušte starý účet hneď po podaní žiadosti

Sociálna poisťovňa upozorňuje dôchodcov, ktorí chcú požiadať o zmenu bankového účtu na výplatu dôchodku, aby si pôvodný účet nezrušili ihneď po podaní žiadosti.

14.12.2018 12:32
babka, senior, počítač, dôchodkyňa Foto:
Dôchodcovia by preto mali počkať na doručenie resp. informáciu o vykonaní zmeny výplaty dôchodku na nový účet, ktorú im zašle Sociálna poisťovňa a až potom pristúpiť k zrušeniu starého účtu.
debata
Sociálna poisťovňa je povinná vykonať túto zmenu nie okamžite, ale vzhľadom na vyriešenie potrebných technických otázok jej zákon umožňuje prevod výplaty dôchodku do troch mesiacov od doručenia takejto žiadosti.

Dôchodcovia by preto mali počkať na doručenie resp. informáciu o vykonaní zmeny výplaty dôchodku na nový účet, ktorú im zašle Sociálna poisťovňa a až potom pristúpiť k zrušeniu starého účtu. V opačnom prípade sa môže výplata dôchodku prerušiť a následne treba čakať na opätovné zaslanie peňazí zo Sociálnej poisťovne, čo výplatu dôchodku oddiali. Za menšiu ujmu možno v takomto prípade považovať zaplatenie jedno alebo dvojmesačného poplatku za dva účty v banke.

O zmenu účtu, na ktorý chce dôchodca dostávať dôchodok, môže požiadať prostredníctvom tlačiva Poukazovanie dôchodkových dávok na účet dôchodcu v banke. Tlačivo je k dispozícii v Informačno-poradenskom centre Sociálnej poisťovne (Ul. 29. augusta 8, 813 63 Bratislava), vo všetkých pobočkách Sociálnej poisťovne a aj vo všetkých bankách, s ktorými má Sociálna poisťovňa uzatvorenú zmluvu.

Toto tlačivo sa tiež nachádza na webovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Dôchodkové poistenie – Formuláre. Vyplnenú, podpísanú a bankou potvrdenú žiadosť je potrebné doručiť Sociálnej poisťovni v origináli.

Sociálna poisťovňa zasiela čoraz viac dôchodkov na účty v bankách, ako v hotovosti. V novembri tohto roka Sociálna poisťovňa poukázala na bankové účty 969 203 dôchodkov a 398 296 vyplatila v hotovosti.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
debata chyba
Viac na túto tému: #banka #Sociálna poisťovňa #penzia #účet #dôchodkové poistenie #výplata dôchodku