Počet exekúcií dôchodkov poklesol, vianočný príspevok nemožno exekvovať!

V októbri, podobne ako v septembri, zaznamenala Sociálna poisťovňa mierny pokles exekučných zrážok z dôchodkových dávok.

14.11.2018 14:48
peniaze, dôchodok, penzia, seniori Foto:
Vianočný príspevok exekúcii nepodlieha.
debata
Kým v septembri ich bolo 34 967, v októbri vykonala Sociálna poisťovňa 34 885 zrážok. Ešte na začiatku roka, v januári 2018, ich pritom zaevidovala 36 879.

Na porovnanie, o miernom poklese exekučných zrážok možno hovoriť aj z hľadiska medziročného – v októbri 2017 bolo krátených 35 563 dôchodkov a v septembri 2017 to bolo 35 679.

Podľa druhu dôchodku v skupine exekučnou zrážkou krátených dôchodkov výrazne dominujú poberatelia starobného dôchodku, ktorí tvoria viac ako polovicu dôchodcov s exekučnou zrážkou. V októbri 2018 evidovala Sociálna poisťovňa 20 335 takýchto starobných dôchodcov (v septembri t. r. 20 356). Druhou najpočetnejšou skupinou sú stále invalidní dôchodcovia – v októbri t. r. poberalo krátený dôchodok až 12 091 z nich (v septembri t. r. 12 167).

Najmä v súvislosti s blížiacimi sa vianočnými nákupmi preto Sociálna poisťovňa opäť upozorňuje na potrebu finančnej disciplíny a obozretnosť pri preberaní finančných záväzkov. Z hľadiska príjmu sú práve dôchodcovia najzraniteľnejšou skupinou občanov. Ale nielen oni, aj ľudia v preddôchodkovom veku by si mali strážiť svoje výdavky, aby sa nedostali do takejto nepriaznivej finančnej situácie, keď ich jediným príjmom bude starobný dôchodok a môže im hroziť postih v podobe exekučne skráteného dôchodku.

Zároveň Sociálna poisťovňa upozorňuje, že vianočný príspevok, ktorý bude zo zákona bez osobitnej žiadosti určenej skupine dôchodcov vyplácať v decembrových výplatných termínoch, exekúcii (na rozdiel od dôchodku) nepodlieha.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #vianočný príspevok #exekúcie dôchodkov