Kde a ako žiada o dôchodok Slovák žijúci v zahraničí

Zakrátko dovŕšim dôchodkový vek. Pracoval a žil som na Slovensku, teraz ale už dlhšiu dobu žijem v zahraničí. Kde a ako môžem požiadať o dôchodok?

14.11.2018 10:45
muž, dôchodca, dôchodok Foto:
k o dôchodok chce požiadať poistenec, ktorý býva mimo územia SR, miesto podania jeho žiadosti závisí od toho, či má bydlisko v štáte, s ktorým má SR uzatvorenú medzinárodnú zmluvu o sociálnom zabezpečení alebo v inom štáte.
debata
Sociálna poisťovňa pri výkone dôchodkovej agendy s cudzím prvkom aplikuje jednak koordinačné nariadenia EÚ o sociálnom zabezpečení a jednak medzinárodné zmluvy, ktoré okrem iného obsahujú aj základné zásady vzájomného priznávania a vyplácania dôchodkových dávok, vrátane zásady sčítania dôb poistenia získaných v druhom členskom/zmluvnom štáte na vznik nároku na dôchodkovú dávku podľa právnych predpisov SR.

Ak o dôchodok z dôchodkového poistenia SR chce požiadať poistenec, ktorý býva mimo územia SR, miesto podania jeho žiadosti závisí od toho, či má bydlisko v štáte, na ktorý sa vzťahujú koordinačné nariadenia EÚ; v štáte, s ktorým má SR uzatvorenú medzinárodnú zmluvu o sociálnom zabezpečení (zmluvný štát) alebo v inom štáte (nezmluvný štát).

Ak má žiadateľ o dôchodok bydlisko v štáte, na ktorý sa vzťahujú koordinačné nariadenia EÚ alebo v zmluvnom štáte, žiadosť o starobný dôchodok je potrebné podať v inštitúcii sociálneho poistenia tohto štátu príslušnej podľa miesta žiadateľovho bydliska. Stačí podať len jednu žiadosť, ktorá sa potom považuje aj za žiadosť podanú voči druhému štátu, pokiaľ žiadateľ výslovne neuvedie, že nežiada o priznanie dôchodku z druhého štátu.

Ak má žiadateľ o dôchodok bydlisko v nezmluvnom štáte, o priznanie dôchodku môže požiadať osobne v ústredí Sociálnej poisťovne v Bratislave alebo prostredníctvom tlačiva „Žiadosť o dôchodok pre osoby žijúce v cudzine“, ktoré je k dispozícii na internetovej stránke Sociálnej poisťovne. Tu nájde aj podrobnejšie informácie o spôsobe podania žiadosti o dôchodok a dokladoch, ktoré je k žiadosti potrebné priložiť, ako aj vzor tlačiva žiadosti o dôchodok.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #Dôchodcovia #žiadosť o penziu