Výpisy k účtom z 3. piliera sa budú posielať len elektronicky

Od 1. januára 2019 vstupuje do platnosti nová legislatíva, na základe ktorej budú ročné výpisy doplnkového dôchodkového sporenia zasielané klientom už len elektronicky.

13.11.2018 11:00
počítač, banka, financie, účet, peniaze, práca,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
Podľa novej legislatívy sa bude meniť aj obsahová stránka výpisov. Klienti na výpise po novom uvidia potenciálnu výšku ich úspor aj dôchodku v budúcnosti. Táto zmena sa dotkne všetkých, ktorí si sporia na dôchodok v 3. pilieri.

Úprava legislatívy sa vzťahuje už na výpisy z doplnkového dôchodkového sporenia za rok 2018. Klienti, ktorí boli zvyknutí na výpisy v papierovej forme, ich budú dostávať len elektronicky. "Nie každý klient pri zakladaní zmluvy automaticky uvádza svoju e-mailovú adresu. Je tiež možné, že svoju e-mailovú adresu, ktorú uviedol pred rokmi už nepoužíva alebo je neplatná. Preto je dôležité, aby si klienti skontrolovali svoje údaje v zmluve a ešte tento rok si ich zaktualizovali,“ hovorí Peter Socha, zástupca generálneho riaditeľa skupiny AXA pre Slovensko a Českú republiku.

Klienti tak môžu urobiť viacerými spôsobmi. Najjednoduchší spôsob je nahlásiť tieto telefonicky. "Skontrolovať si svoje údaje v zmluve môžu klienti aj prostredníctvom svojho prístupu na osobný účet, ktorý má zriadený každý klient,“ vysvetľuje Pavel Trávnik, vedúci úseku administratívy fondov pre Slovensko a Českú republiku. Kontrolu alebo samotnú zmenu údajov môžu vykonať priamo tu. ,

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodkové sporenie #elektronický výpis #zmena zákona