Ľudia sa najviac zaujímajú o zvýšenie penzií a exekúcie

Sociálna poisťovňa poskytuje poistencom široký bezplatný poradenský servis a konzultácie.

18.10.2018 14:05
penzisti, dôchodci, seniori, pár, Foto:
Penzisti sa najčastejšie pýtajú na zvyšovanie penzií a exekúcie.
debata (1)

Od januára do konca septembra tohto roka Informačno poradenské centrum (IPC) Sociálnej poisťovne poskytlo 364 646 konzul­tácií, v ktorých dominovala téma exekúcií, odchodu do dôchodku a dôchodkového veku, výplaty dôchodkov a zmien v poukazovaní dôchodkov či zvýšenia dôchodkov.

Najväčší podiel otázok týkajúcich sa exekúcií púta pozornosť o to viac, že Sociálna poisťovňa o výkone exekučných zrážok z dôchodku nerozhoduje, plní len povinnosti, ktoré jej ako platiteľovi dôchodku vyplývajú zo zákona. Ak má poberateľ dôchodku nariadenú exekúciu, Sociálna poisťovňa je povinná určenú sumu zraziť z dôchodku a poukázať ju osobe, ktorá je uvedená v exekučnom rozhodnutí.

Sociálna poisťovňa nemôže exekúcie zastaviť a ani znížiť výšku zrážky. Napriek intenzívnej osvete aj zo strany Sociálnej poisťovne sa počet dôchodcov s exekučnou zrážkou drží na približne rovnakej úrovni (v júli 2018 v porovnaní s júnom stúpol z 35 926 na 36 367, v auguste 2018 dosiahol 35 114 a v septembri klesol na 34 967).

Sociálna poisťovňa popri hlavnej činnosti neustále pracuje na rozširovaní poradenských služieb. Začiatkom októbra spustila rezervačný systém, vďaka ktorému si poistenci môžu vopred dohodnúť termín návštevy v najväčšej pobočke na Slovensku – v Bratislave a vo všetkých jej pracoviskách.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodky #exekúcie #zvyšovanie dôchodkov #suma penzie #výška dôchodkov