Starodôchodcom v januári začnú prepočítavať penzie

Prepočtu takzvaných starodôchodkov od januára budúceho roku už nič nebráni. Novela zákona o sociálnom poistení už vyšla v Zbierke zákonov.

21.08.2017 10:28
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Dôchodca o prepočítanie penzie žiadať nemusí. Urobí tak zaňho Sociálna poisťovňa, ktorá bude každého o zmene informovať. „O sume dostane dôchodca, ktorého starobný dôchodok sa prepočíta, rozhodnutie," avizuje riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Sociálna poisťovňa vydá rozhodnutie najneskôr do 31. októbra 2018.

Zákon, ktorý platil do konca roka 2003, zohľadňoval predovšetkým solidaritu, kým zákon, ktorý začal platiť v januári 2004, je viac zásluhový. Ako skonštatoval minister práce Ján Richter, uvedomuje si, že zvyšovanie dôchodkov očakávalo všetkých 451-tisíc starodôchodcov. „Mali sme však záujem objektivizovať veci a chceli sme, aby navýšený dôchodok dostali najmä tí, ktorým bolo nie ich zavinením ublížené pre obsahovo rozdielne zamerané zákony," povedal Richter.

„Vďaka novele sa dosiahne taký stav, aby miera náhrady príjmu poistenca starobným dôchodkom v roku jeho priznania bola približne rovnaká, ako miera náhrady príjmu starobným dôchodkom toho poistenca, ktorý odišiel do dôchodku 1. januára 2004 a získal rovnako dlhé obdobie dôchodkového poistenia a dosahoval približne rovnakú úroveň zárobkov v porovnaní s priemernou mzdou v hospodárstve. Novela zákona sa vzťahuje len na tých starodôchodcov, ktorých dôchodok by bol vyšší, ak by sa jeho suma určila podľa zákona o sociálnom poistení. Ide o dôchodcov, ktorí boli nadpriemerne ekonomicky aktívni, teda mali v zásade zárobky nad úrovňou priemernej mzdy v hospodárstve," informovala Daniela Rodinová z tlačového odboru rezortu práce.

Skupine starodôchodcov, ktorých penzia bola určená podľa zákona o sociálnom zabezpečení účinného do 31.decembra 2003 budú dôchodky prepočítané individuálne. Ich počet sa odhaduje na viac ako stotisíc. Tí, ktorým bol dôchodok priznaný pred rokom 2004, si prilepšia priemerne o 45 eur. Každý dôchodok bude Sociálna poisťovňa prepočítavať zvlášť, ak bude novo určený dôchodok vyšší ako doteraz vyplácaný dôchodok, zvýšenie sa môže pohybovať napríklad v rozmedzí od 10 do 100 eur. Zvýšenie však môže byť aj menej ako 10, alebo aj viac ako 100 eur, prípadne sa penzia nemusí vôbec zvýšiť. Výsledná suma sa určí z údajov evidovaných Sociálnou poisťovňou. Tí, ktorým bol dôchodok priznaný pred 1. októbrom 1988, pocítia paušálny nárast o 25,50 eura.

„Napriek informatickej podpore asi 56-tisíc dôchodkov bude potrebné vybaviť čiastočne manuálne. Objem prác, ktorý to predstavuje, prevyšuje kapacity Sociálnej poisťovne a podľa jej odborných odhadov potrebuje na ich vykonanie približne 10 mesiacov," vysvetľuje dôvod, prečo sa budú penzie prepočítavať tak dlho, Rodinová. „S prihliadnutím na vek dôchodcov sa bude pri prepočítavaní dôchodkov postupovať od najstarších dôchodcov po najmladších. Zvýšený dôchodok sa penzistovi vyplatí najskôr od 1. januára 2018. Ak o novej sume dôchodku bude rozhodnuté v októbri 2018, bude mu penzia doplatená od 1. januára 2018. Ak starodôchodca, ktorý má nárok na prepočítanie dôchodku, zomrie skôr, než sa rozhodne o jeho sume, nárok na výplatu súm zvýšenia dôchodku od 1. januára 2018 do smrti dôchodcu prechádza postupne na manžela (manželku), deti a rodičov," dodala.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #starodôchodcovia