Predčasná penzia má svoju minimálnu výšku

Chýbajú vám dva roky do penzie, prišli ste o prácu a máte problém nájsť si novú? Alebo vám zdravotný stav nedovoľuje ďalej pracovať? Môžete využiť inštitút predčasnej penzie a podať si žiadosť o priznanie predčasného starobného dôchodku.

16.08.2017 12:29
dôchodca, dôchodok, penzia, pracujúci, zamestnanec Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Aby vám však bol priznaný, musíte splniť podmienky. A to viacero súčasne. Jednou z nich je aj jeho minimálna suma. Aktuálna suma minimálnej predčasnej penzie je 239,40 eura. Ak vám v Sociálnej poisťovni vypočítajú nižšiu sumu, predčasný dôchodok vám nepriznajú. Musíte sa zmieriť aj s tým, že vám za každý mesiac zo sumy dôchodku ubudne pol percenta. „Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku," upozornil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Väčšina ľudí si túto skutočnosť uvedomuje, sú však aj takí, ktorí si myslia, že dovŕšením dôchodkového veku im bude predčasný dôchodok prepočítaný, resp. že dovŕšením dôchodkového veku majú možnosť požiadať Sociálnu poisťovňu o priznanie starobného dôchodku. Predčasný starobný dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku je však už starobným dôchodkom, o tejto skutočnosti sa rozhodnutie nevydáva ani sa neprepočítava suma dôchodku.

Ďalšími podmienkami na jeho priznanie je minimálne pätnásť odpracovaných rokov a do riadneho starobného dôchodku vám nesmú chýbať viac ako dva roky. „Občan môže požiadať o priznanie predčasného starobného dôchodku najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, ak ukončil pracovný pomer a súčasne spĺňa podmienku dôchodkového poistenia najmenej 15 rokov a zároveň podmienku, že suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, teda 239,40 eura," vysvetlil Višváder. Aktuálna suma minimálnej sumy penzie platí do 30. júna budúceho roka.

Ďalším obmedzením pre predčasných penzistov je nemožnosť pracovať popri poberaní tohto druhu dôchodku. „Zákon im totiž neumožňuje, aby boli zároveň povinne dôchodkovo poistení a poberali predčasnú penziu. Preto ak sa takýto dôchodca zamestná, Sociálna poisťovňa mu výplatu dôchodku pozastaví," upozornil Peter Višváder. O predčasnú penziu prídete aj vtedy, ak sa zamestnáte v zahraničí.

Pred podaním žiadosti sa v Sociálnej poisťovni opýtajte na skutočnosť, či máte v poriadku všetky doby zamestnania. Ak áno, urýchli to vybavovanie penzie a neprekročí zákonom stanovenú lehotu 60 dní. Priznanie dôchodku sa predlžuje len v prípade, ak budúci penzista nemá v poriadku doklady a je potrebné dohľadať ich v archívoch. O každom predĺžení však Sociálna poisťovňa žiadateľa informuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok