V nových penziách sa už solidárnosť neprejaví

Na to, aby človek mohol požiadať o dôchodok, musí spĺňať podmienky dané zákonom. Výška jeho budúcej penzie sa potom odvíja aj od ďalších faktorov: mzdy, odpracovaných rokov, ale aj jednej menej známej, o to však dôležitejšej veličiny, aktuálnej dôchodkovej hodnoty.

24.07.2017 09:32
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Jej výška sa každý rok mení a vplýva na ňu výška priemernej mzdy. Čím viac vzrastie priemerná mzda, tým viac sa zvýši aj aktuálna dôchodková hodnota. Kým do konca tohto roka platí suma 11,3505 eura, od januára by sa jej hodnota mala zvýšiť na 11,8651 eura. Dôchodková hodnota na rok 2018 bude určená ako súčin dôchodkovej hodnoty v roku 2017 a hodnoty, ktorá zodpovedá podielu priemernej mzdy v hospodárstve SR za 3. štvrťrok 2017 a priemernej mzdy v hospodárstve SR za 3. štvrťrok 2016. A práve vďaka nej budú novopriznané budúcoročné penzie vyššie.

Na sumu dôchodku vplýva aj takzvaný osobný mzdový bod. A práve jeho percento sa už niekoľko rokov po sebe znižovalo, a tak tí lepšie zarábajúci prispievali na penzie tých, ktorých príjem bol nižší ako priemerná mzda. Kým v roku 2012 sa do penzie lepšie zarábajúcich budúcich penzistov započítavalo 84 percent ich zárobku, od januára 2013 sa priemerný osobný mzdový bod, ktorý je jednou z dôležitých veličín na výpočet dôchodku, teda jeho percento znížilo na 80 percent. V roku 2015 sa z hodnoty priemerného osobného mzdového bodu od 1,25 do hodnoty 3 započítavalo 72 %. Od januára 2016 to je 68 % a toto percento sa zachová aj na budúci rok. Keby poslanci neschválili novelu zákona, od januára 2018 by sa znížilo na 60 percent. Obdobne bolo zachované aj percento úpravy priemerného osobného mzdového bodu nižšieho ako 1,0, ktoré je v súčasnosti na úrovni 20 %.

Mnohí budúci penzisti, ktorí dosiahnu dôchodkový vek na rozhraní rokov, si tak kladú otázku, či požiadať o penziu v decembri, či čakať až na január. „Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek, sa rozhoduje individuálne, či požiada o penziu odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, alebo až neskôr," hovorí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu dôchodku, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tohto dôchodku," dodal.

Pripomenúť treba aj fakt, že od januára budúceho roka sa opäť predĺži vek odchodu do dôchodku. „Ministerstvo práce ustanovuje, že dôchodkový vek sa zvyšuje o 63 dní a bude tak 62 rokov a 139 dní, pričom referenčný vek na kalendárny rok 2018 je 62 rokov," píše sa v opatrení rezortu práce.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet dôchodku