Ako ušetriť? Vďaka výhodám a zľavám

Necelých 430 eur. To je priemerný dôchodok slovenského penzistu. Desaťtisíce však žijú z penzií oveľa nižších, ako je priemer, ale musia platiť poplatky za domácnosť a stravu, navyše často veľkú časť penzie „zhltnú" vysoké sumy doplatkov za lieky. Pomôcť im však môžu viaceré výhody a zľavy.

17.07.2017 09:18
dôchodca, dôchodok, zmluva Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Situáciu nízkopríjmových dôchodcov by mohla, aspoň čiastočne, zmeniť navrhovaná novela zákona o sociálnom poistení, ktorá by mala odškodniť takzvaných starodôchodcov. Dôchodcom, ktorým bol starobný dôchodok priznaný podľa zákona o sociálnom zabezpečení účinného do 30. septembra 1988 z priemerného mesačného zárobku vo výške najmenej 2 333 Sk, sa má penzia zvýšiť jednotne o 25,50 eura mesačne. Dôchodcom, ktorým bol starobný dôchodok priznaný podľa zákona o sociálnom zabezpečení účinného od 1. októbra 1988 do 31. decembra 2003, sa zvýšenie určí každému osobitne v závislosti od dosiahnutých zárobkov a dĺžky zamestnania.

Navyše aj ďalší návrh z dielne ministerstva práce smeruje k tomu, aby sa penzie od januára nevalorizovali o takzvanú dôchodcovskú infláciu, ale o pevnú sumu z priemernej sumy daného druhu dôchodku. „Dôležité je, že každému dôchodcovi sa do budúcnosti aj v čase nízkej inflácie bude penzia zvyšovať aspoň o minimálnu pevnú sumu vypočítanú ako 2 % z priemerného dôchodku daného druhu. Zároveň zachovávame koncepciu valorizácie z roku 2012, naviazanú na individuálnu percentuálnu valorizáciu o reálnu dôchodcovskú infláciu,“ povedal hovorca rezortu práce Michal Stuška. Čiže ak po zvýšení o dôchodcovskú infláciu bude penzia vyššia o tri eurá a o pevnú sumu o osem eur, zvýši sa dôchodok o osem eur.

Odchodom do dôchodku sa však začína obdobie viacerých výhod a zliav, ktoré v mnohých prípadoch nie sú automatické. Dôchodcovia môžu usporiť napríklad na miestnych daniach. O ich výške, ale aj o podmienkach, za akých ich získajú, sa dozvedia zo všeobecne záväzných nariadení jednotlivých miest a obcí. Tie sú zverejnené na webových stránkach, môžu sa na ne spýtať osobne na príslušnom úrade alebo sa môžu o nich informovať na vývesnej tabuli pred úradom. Zľavy sa týkajú napríklad platenia daní z nehnuteľností, poplatku za psa či komunálny odpad.

Penzisti, ktorí v domácnosti nežijú so zarábajúcim človekom, majú nárok na polovičnú zľavu z koncesionárskych poplatkov. Musia však predložiť potrebné doklady. Ak je jeden z dôchodcov aj zdravotne postihnutou osobou, koncesionárske poplatky neplatí vôbec. Musí však tiež predložiť potrebné doklady.

Zdravotné poisťovne pravidelne vracajú penzistom aj doplatky za lieky. „V júni vrátila Dôvera peniaze takmer 34-tisíc poistencom, Union zdravotná poisťovňa 7 318 poistencom a Všeobecná zdravotná poisťovňa vrátila doplatky za lieky pre prekročenie limitu spoluúčasti 112 609 poisten­com," píše sa v správe agentúry SITA.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov