Dohoda alebo zmluva? Čo je pre penzistu výhodnejšie

Každý starobný dôchodca, ktorý sa zamestná, má nárok na zvýšenie svojho dôchodku. Vyššiu penziu môže získať bez ohľadu na to, či pracuje na zmluvu, alebo na dohodu.

02.06.2017 09:48
dôchodca, dôchodok, penzia, pozemok, pole
Ilustračné foto.
debata (3)

Počet pracujúcich dôchodcov sa pritom zvyšuje. Ku koncu apríla podľa údajov Sociálnej poisťovne pracovalo takmer 229-tisíc dôchodcov, z toho viac ako 135-tisíc starobných penzistov a vyše 93-tisíc invalidných dôchodcov. „Najviac z pracujúcich dôchodcov je evidovaných v zamestnaneckom pomere – spolu 130 412. Vyše 65-tisíc dôchodcov pracuje na dohodu a 18 597 ako samostatne zárobkovo činné osoby,“ tvrdí Sociálna poisťovňa. Na začiatku tohto roku pritom pracovalo približne o 10-tisíc dôchodcov menej ako v súčasnosti.

Pracujúci starobní penzisti sa k vyššiemu dôchodku môžu dostať dvoma spôsobmi. Buď Sociálnu poisťovňu o zvýšenie dôchodku požiadajú, alebo počkajú do budúceho roku na automatické zvýšenie. O prepočítanie dôchodku pritom môžu požiadať až vtedy, keď im zanikne dôchodkové poistenie, teda keď prestanú pracovať. Kto počas tohto roku pracovať neprestane, tomu Sociálna poisťovňa zvýši penziu automaticky. Rovnako tak urobí aj v prípade, že niekto prestal v tomto roku pracovať, no o zvýšenie nepožiadal.

O koľko sa penzie zvýšia, závisí predovšetkým od toho, aký príjem mal penzista a ako dlho pracoval. Vo všeobecnosti platí, že čím mal niekto vyšší zárobok, tým by mu penzia mala vzrásť výraznejšie. Ak mal človek pracujúci na zmluvu rovnaký príjem ako ten, kto pracoval na dohodu, ich dôchodok by sa mal zvýšiť o rovnakú sumu.

Požiadať o zvýšenie dôchodku sa oplatí aj tým penzistom, ktorí zarábali málo a pracovali krátko. Dôchodcovi stačí totiž, aby bol poistený čo i len jeden deň a vznikne mu nárok na zvýšenie dôchodku. Keďže penzie sa zaokrúhľujú na desať eurocentov smerom nahor, aj tomu, kto zarábal málo, sa dôchodok zvýši aspoň o desať centov.

Aj keď sa zvýšenie dôchodku pre dohodárov a zamestnancov na zmluvu počíta rovnako, v ostatných benefitoch dohodári výrazne zaostávajú. Nemajú nárok na dovolenku, platené voľno v prípade návštevy lekára či stravné lístky. Starobný dôchodca pracujúci na dohodu neplatí ani odvody na nemocenské poistenie, preto nemá nárok ani na nemocenskú dávku či ošetrovné.

Napriek tomu, že si prácou vylepšujú svoj príjem aj desaťtisíce invalidných dôchodcov, nemôžu vďaka tomu získať vyšší invalidný dôchodok. Zaplatené odvody na dôchodkové poistenie sa im zohľadnia až pri výpočte starobného dôchodku. Len čo invalidný penzista dosiahne dôchodkový vek, môže požiadať o starobnú penziu. Sociálna poisťovňa mu vypočíta jej výšku a porovná ju s invalidným dôchodkom. Následne bude vyplácať ten dôchodok, ktorý je vyšší.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia