Dávky od štátu: Nárok má takmer každý penzista

Starobný, predčasný či minimálny dôchodok, ale aj vianočný príspevok či dotácia na dovolenku - dávky, ktoré vypláca štát penzistom. Ale len v prípade, že splnia podmienky ich nároku a výplaty.

29.05.2017 09:33
dôchodca, dôchodok, záhrada Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Priemerný slovenský dôchodok je dnes necelých 430 eur. Množstvo penzistov však žije z oveľa nižšieho príjmu. Sú to najmä starodôchodcovia, ktorí odišli do penzie pred rokom 2004. Ich situácia by sa však mala od januára zmeniť. V parlamente je totiž novela zákona o sociálnom poistení, vďaka ktorému sa ich penzie budú prepočítavať. „Cieľom navrhovanej právnej úpravy je dosiahnuť taký stav, aby miera náhrady príjmu poistenca starobným dôchodkom v roku jeho priznania bola približne rovnaká, ako miera náhrady príjmu poistenca starobným dôchodkom, ktorý odišiel do dôchodku 1. januára 2004 a odpracoval rovnaký počet rokov a dosahoval približne rovnakú úroveň zárobkov v porovnaní s priemernou mzdou v hospodárstve. Novela zákona sa vzťahuje len na tých starodôchodcov, ktorých penzia by bola vyššia, ak by sa jej suma určila podľa zákona o sociálnom poistení. Ide o dôchodcov, ktorí boli nadpriemerne ekonomicky aktívni, teda mali v zásade zárobky nad úrovňou priemernej mzdy v hospodárstve,“ informovala Daniela Rodinová z tlačového odboru rezortu práce.

Starodôchodcovia, ktorí odišli do penzie pred rokom 2004, si prilepšia priemerne o 47 eur, každý dôchodok bude Sociálna poisťovňa prepočítavať zvlášť, zvýšenie sa pohybuje v rozmedzí od 10 do 100 eur. Výsledná suma sa vyráta z dôchodkovej karty. Tí, čo odišli do penzie pred 1. októbrom 1988, pocítia paušálny nárast o 25,50 eura. Zmena sa dotkne viac ako stotisíc starodôchodcov.

Ak do penzie ide človek dnes a Sociálna poisťovňa mu vypočíta nízky dôchodok, ak tento penzista odpracoval viac ako 30 rokov, môže mať nárok na minimálny dôchodok. Ak dôchodca spĺňa podmienky minimálnej penzie, Sociálna poisťovňa mu začne vyplácať dôchodok zvýšený na minimálny. Dôchodca má v tom prípade nárok na penziu v sume 269,50 eura mesačne, čo predstavuje 1,36 násobok sumy životného minima. Ak má odpracovaných menej rokov a penziu nižšiu ako dvesto eur, Sociálna poisťovňa informuje v konkrétnych prípadoch listom samotného dôchodcu o možnosti posúdenia hmotnej núdze a zabezpečenia dávkou v núdzi a príspevkami k nej, respektíve oznamuje Ústrediu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny údaje dôchodcu, ktorý má nárok na dávku v hmotnej núdzi. O samotnú dávku potom dôchodca žiada úrad práce, ktorý určuje aj prípadnú výšku samotnej dávky alebo príspevkov k nej. „Suma, pri ktorej dôchodcovi môže vzniknúť nárok na dávku, závisí od sumy životného minima, ktoré do 30. júna predstavuje sumu 198,09 eura,“ konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ak je dôchodca uznaný za ťažko zdravotne postihnutého, môže úrad práce požiadať o peňažné príspevky na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Ide napríklad o peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených nákladov, kúpu pomôcky, osobnú asistenciu, príspevok na opatrovanie a podobne. Aj v tomto prípade by mala nastať zmena. Ale už od júla. Opakované príspevky, ktoré sa vyplácajú každý mesiac, by mali byť vyššie. Po štyroch rokoch totiž vzrastie životné minimum, od ktorého sa príspevky odvíjajú.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky pre dôchodcov