Na zvýšenie dôchodku nemusíte čakať

Desaťtisíce pracujúcich penzistov sa len minulý mesiac dočkali vyšších dôchodkov, no už teraz môžu znovu požiadať o zvýšenie svojej penzie. Urobiť tak môžu iba v prípade, ak prestanú pracovať.

22.05.2017 09:28
pracujúci, dôchodca, krajčírka Foto:
Ilustračné foto.
debata

V minulom roku pracovalo približne 167-tisíc poberateľov starobných dôchodkov. Väčšine z nich Sociálna poisťovňa zvýšila penziu automaticky od 1. januára. Prvýkrát im však vyššiu penziu aj s doplatkom za prvé tri mesiace vyplatila v apríli. „Priemerná suma zvýšenia starobného dôchodku dôchodcov, ktorí pracovali celý kalendárny rok 2016 a ktorých je viac ako polovica, je 4,21 eura mesačne," tvrdí Sociálna poisťovňa vo svojej správe.

Na automatické zvýšenie penzie vždy od januára majú nárok tí pracujúci dôchodcovia, ktorí v predchádzajúcom roku nepožiadali o zvýšenie svojho dôchodku bez ohľadu na to, či ešte pracujú, alebo im dôchodkové poistenie už zaniklo. Ak však niekto prestane pracovať počas tohto roku a nebude mať inú prácu, z ktorej by bol povinne dôchodkovo poistený, nemusí čakať na zvýšenie svojej penzie až do budúceho roku, ale môže o prepočítanie dôchodku sám požiadať. Vyšší dôchodok tak začne dostávať skôr.

„O zvýšenie dôchodku je možné žiadať listom najskôr od nasledujúceho dňa po ukončení dôchodkového poistenia,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. V prípade, že má niekto súčasne dve zamestnania, a teda dve dôchodkové poistenia, môže žiadať o zvýšenie penzie až potom, keď mu zaniknú obidve poistenia. O zvýšenie penzie však možno žiadať aj vtedy, ak niekto zmení zamestnanie. Napríklad ak by penzista pracoval do konca apríla u jedného zamestnávateľa a od mája by sa zamestnal v inej firme, môže v máji požiadať o prepočítanie svojho dôchodku, keďže jeho pôvodné poistenie zaniklo.

Zvýšiť si svoj dôchodok prácou môžu aj predčasní penzisti. Tí však musia počítať s tým, že len čo sa zamestnajú na dohodu či na zmluvu, Sociálna poisťovňa im zastaví výplatu dôchodku bez ohľadu na výšku ich zárobku. „Ak dôchodcovi, ktorému bola výplata predčasného starobného dôchodku zastavená z dôvodu povinného dôchodkového poistenia (zamestnania), zanikne povinné dôchodkové poistenie, môže Sociálnu poisťovňu požiadať o uvoľnenie výplaty predčasného starobného dôchodku a súčasne o jeho zvýšenie za získané obdobie povinného dôchodkového poistenia. Žiadať môže neformálnou žiadosťou, v ktorej uvedie svoje identifikačné údaje, od ktorého dátumu žiada o uvoľnenie výplaty a zvýšenie sumy predčasného starobného dôchodku a za aké obdobie dôchodkového poistenia. Žiadosť podpíše a odošle ústrediu Sociálnej poisťovne. K žiadosti netreba prikladať žiadne prílohy,“ hovorí Višváder.

Vždy platí, že ľuďom, ktorí viac zarábajú, sa dôchodok zvýši výraznejšie ako tým, ktorých príjem je nízky. „Suma zvýšenia závisí predovšetkým od príjmu pracujúcich poberateľov starobného dôchodku,“ hovorí Michaela Putecová, riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia v Sociálnej poisťovni. Napriek tomu majú nárok na zvýšenie penzie aj tí ľudia, ktorí by pracovali hoci aj len jeden deň za nízku mzdu. Keďže dôchodok sa zaokrúhľuje vždy na desať centov smerom nahor, ich penzia sa v takom prípade zvýši aspoň o symbolických desať centov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia