Penzisti: Kde môžete ušetriť?

Výška priemerného slovenského dôchodku je 426 eur. Desaťtisíce penzistov však musia vyžiť z oveľa nižšej sumy, a to je tiež zrejme jeden z dôvodov, prečo ich viac ako 167-tisíc pracuje. Navyše musia rovnako ako ostatní platiť poplatky za domácnosť, stravu, vysoké sumy tvoria aj platby za lieky.

03.05.2017 09:51
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Ich situáciu by mohla aspoň čiastočne zmeniť navrhovaná novela zákona o sociálnom poistení, ktorá by mala odškodniť takzvaných starodôchodcov. Dôchodcom, ktorým bol starobný dôchodok priznaný podľa zákona o sociálnom zabezpečení účinného do 30. septembra 1988 z priemerného mesačného zárobku vo výške najmenej 2 333 Sk, sa má dôchodok podľa návrhu zvýšiť jednotne o 25,50 eura mesačne. Dôchodcom, ktorým bol starobný dôchodok priznaný podľa zákona o sociálnom zabezpečení účinného od 1. októbra 1988 do 31. decembra 2003, sa zvýšenie určí každému osobitne v závislosti od dosiahnutých zárobkov a dĺžky zamestnania.

Odchodom do dôchodku sa však začína obdobie viacerých výhod a zliav. Tie nie sú automatické, penzisti sa na ne musia pýtať a navyše treba o mnohé žiadať. Dôchodcovia môžu usporiť napríklad na miestnych daniach. O ich výške, ale aj o podmienkach, za akých ich získajú, sa dozvedia zo všeobecne záväzných nariadení jednotlivých miest a obcí. Tie sú zverejnené na webových stránkach alebo sa na ne môžu spýtať osobne na príslušnom úrade alebo na vývesnej tabuli pred úradom. Zľavy sa týkajú napríklad platenia daní z nehnuteľností, poplatku za psa či komunálny odpad.

Penzisti, ktorí v domácnosti nežijú so zarábajúcim človekom, majú nárok na polovičnú zľavu z koncesionárskych poplatkov. Musia však predložiť potrebné doklady. Ak je jeden z dôchodcov aj zdravotne postihnutou osobou, koncesionárske poplatky neplatí vôbec. Musí však tiež predložiť potrebné doklady. Týka sa ich aj dvadsaťpäťeurový ochranný limit na doplatky za lieky za štvrťrok. Netýka sa však pracujúcich penzistov.

Už niekoľko rokov dôchodcom štát prispieva päťdesiatimi eurami na dovolenky. O pridelenie pobytu s dotáciou môže požiadať občan s trvalým pobytom na Slovensku, pričom musí ísť o poberateľa starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku. To zdokladuje čestným vyhlásením o tom, že je poberateľom daného dôchodku a nepracuje.

Dôchodcom, ktorí popri penzii pracujú, sa zvyšujú dôchodky. „O zvýšení ich dôchodkov Sociálna poisťovňa rozhodla v súlade so zákonom o sociálnom poistení do 31. marca 2017. Priemerná suma zvýšenia starobného dôchodku dôchodcov, ktorí pracovali celý minulý rok a ktorých je viac ako polovica, je 4,21 eura mesačne,“ píše sa v správe Sociálnej poisťovne. Rozhodnutia a oznámenia o výplate dôchodku vo zvýšenej sume zasiela priebežne po zabezpečení výplaty zvýšenej sumy starobného dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov