Minimálna penzia alebo dávky?

Desaťtisíce ľudí sa odchodom do starobného dôchodku dostávali do systému dávok v hmotnej núdzi. A často, napriek viac ako štyridsiatim odpracovaným rokom, končili so žiadosťami o dávky na úradoch práce. Dnes to však už neplatí. Každý, kto odpracoval dlhé roky a spĺňa podmienky, dostane minimálny dôchodok.

24.04.2017 09:38
dôchodok, penzia, dôchodca, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podstatou minimálneho dôchodku je zvýšenie sumy starobného alebo invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku tak, aby úhrn dôchodkových príjmov penzistu bol minimálne na takej úrovni, aby takýto dôchodca nebol odkázaný na pomoc v núdzi. Výška minimálneho dôchodku sa odvíja od životného minima, ktoré je do konca júna v sume 198,09 eura. Podľa riaditeľa komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Petra Višvádera podmienky nároku penzista splní vtedy, ak získa najmenej 30 rokov kvalifikovaného obdobia a suma jeho dôchodku alebo úhrnu penzií bude nižšia ako suma minimálneho dôchodku. „Do celkového dôchodkového príjmu sa započítajú aj vdovské alebo vdovecké dôchodky, penzie zo systému sociálneho zabezpečenia policajtov a profesionálnych vojakov, dôchodky z cudziny a dôchodky vyplácané z II.¤piliera," konštatoval.

„Sociálna poisťovňa rozhoduje o nároku na zvýšenie dôchodku na minimálny bez žiadosti," povedal Višváder. O zvýšení bude rozhodovať pri priznaní starobného dôchodku, po dovŕšení penzijného veku, ak pôjde o poberateľa invalidného alebo predčasného dôchodku, alebo pri zmene skutočností rozhodujúcich na posúdenie nároku a určenie zvýšenia dôchodku na minimálny. Rozhodujúcimi skutočnosťami sú napríklad zmena vo výške celkových dôchodkových príjmov a získanie ďalšieho kvalifikovaného obdobia. Pravidelne sa minimálny dôchodok prehodnocuje vždy od 1.¤januára z dôvodu valorizácie. Starobný dôchodok zvýšený na sumu minimálnej penzie sa valorizuje v súlade so zákonom o sociálnom poistení, pričom valorizácii podlieha suma starobného dôchodku bez jej zvýšenia na sumu minimálneho. Ak je suma starobného dôchodku po valorizácii nižšia, ako je starobný dôchodok zvýšený na sumu minimálneho, naďalej sa vypláca minimálny dôchodok.

Na rozdiel od pomoci v hmotnej núdzi sa pri minimálnom dôchodku netestuje príjem a majetok domácnosti, ale len dôchodkový príjem jednotlivca.

Tí penzisti, ktorí nespĺňajú podmienky na priznanie minimálnej penzie a Sociálna poisťovňa im vypočíta penziu nižšiu ako dvesto eur, budú musieť naďalej žiadať na úrade práce o dávku v núdzi. „Ak suma starobného dôchodku, úhrn súm starobného a vdovského/vdo­veckého dôchodku poberateľa s bydliskom na území Slovenska je najviac v sume, pri ktorej môže vzniknúť nárok na dávku v núdzi a príspevky k nej, Sociálna poisťovňa oznámi identifikačné údaje úradu práce prostredníctvom Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý z tohto podnetu začne konanie o posúdení hmotnej núdze," vysvetlil Višváder.

Ak úrad práce rozhodne o tom, že penzista je v núdzi, má potom nárok na základnú dávku v núdzi, ochranný príspevok a príspevok na bývanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky v hmotnej núdzi #minimálny dôchodok