Dôchodok si zvýšite sporením i prácou

Priemerný dôchodok na Slovensku v súčasnosti dosahuje necelých 426 eur. Mnohým ľuďom sa nepáči, že by mali v budúcnosti vyžiť z takejto sumy, preto sa už vopred snažia zabezpečiť, aby ich príjem v starobe bol čo najvyšší.

04.04.2017 09:20
priznanie, daňové, dane, odvody, peniaze,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (13)

Každý človek má pritom viacero možností, ako si svoju penziu zvýšiť. Ani jedna však nie je zadarmo. Buď si treba odkladať na penziu peniaze, alebo si nájsť ďalšiu prácu, aby sa zvýšili odvody, z ktorých si platíte odvody. „Vo všeobecnosti platí zásada, že čím dlhšie a z čím vyššieho vymeriavacieho základu človek odvádza poistné na dôchodkové poistenie, tým vyššia bude suma jeho budúceho dôchodku,“ vysvetľuje riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ak napríklad niekto má hlavné zamestnanie, kde v hrubom zarobí 700 eur, a okrem toho pracuje aj na dohodu za 200 eur mesačne, dôchodok sa mu bude počítať z celkového príjmu 900 eur.

Sociálna poisťovňa ponúka aj možnosť platiť si dobrovoľné odvody. „Pokiaľ si chce zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba zvýšiť vymeriavací základ na dôchodkové poistenie za účelom výpočtu dôchodku z vyššieho vymeriavacieho základu, môže sa ako dobrovoľne poistená osoba prihlásiť do pobočky Sociálnej poisťovne a platiť si poistné. Sám si zvolí, z akého vymeriavacieho základu si poistné bude platiť – dôležité potom je, aby ho aj včas uhrádzal,“ vraví Višváder. Kto sa rozhodne pre dobrovoľné dôchodkové poistenie, musí v tomto roku platiť minimálne 126,93 eura mesačne.

Na dôchodkové sporenie možno využiť aj doplnkové dôchodkové sporenie alebo dobrovoľné príspevky do druhého piliera. Mnoho ľudí namiesto toho volí klasické podielové fondy, pretože pri nich majú výrazne viac voľnosti – na vybranie peňazí nemusia čakať až do dôchodku, ale v prípade nepredvídaných udalostí sa k nim dostanú kedykoľvek.

Pri sporení na dôchodok je dôležité, aby úroky, ktoré získame, boli vyššie ako inflácia. Inak hrozí, že si za svoje peniaze v budúcnosti budeme môcť kúpiť menej tovarov a služieb ako dnes. Napríklad ak by si niekto v roku 2010 odložil na neúročený účet sto eur a v súčasnosti by ich vybral, za svojich sto eur by si mohol kúpiť rovnaké množstvo tovarov a služieb ako v roku 2010 za 91,47 eura. Keďže peniaze nezarábali, no ceny rástli, jeho úspory sa znehodnotili.

Ak si chce niekto zvýšiť svoj dôchodok, mal by začať so sporením či s investovaním čím skôr. Vďaka tomu môže získať aj úroky z úrokov, čím sa zvýši celková nasporená suma. Napríklad ak by si niekto odkladal 50 eur mesačne po dobu 30 rokov, pri trojpercentnom úroku si nasporí celkovo 29-tisíc eur. Zo svojich peňazí pritom vloží 18-tisíc eur a 11-tisíc eur tvoria úroky. Ak by si 29-tisíc eur chcel našetriť už za desať rokov, musel by mesačne odkladať 208 eur. Na úrokoch by v tomto prípade získal len 4 040 eur a zvyšných 24 960 eur by tvorili jeho vklady.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku