Dôchodky 2018: Vyššie penzie a opäť neskorší odchod do dôchodku

Viac ako 100-tisíc starodôchodcom štát prepočíta penzie. Vyššie by mali byť aj nové penzie, keďže sa predpokladá vyššia hodnota veličiny, ktorá vplýva na výpočet dôchodku. A, napokon, všetci tí, čo dosiahnu dôchodkový vek na budúci rok, sa musia pripraviť na skutočnosť, že do penzie pôjdu opäť neskôr.

15.03.2017 13:25
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Mnohí starodôchodcovia budú mať od januára budúceho roku nárok na zvýšenie dôchodku. Ide o penzistov, ktorí odišli do dôchodku pred prvým januárom 2004 a ktorých suma penzie by bola vyššia, ak by bola vypočítaná podľa zákona o sociálnom poistení účinného od 1. januára 2004. Ako skonštatoval minister práce Ján Richter, legislatíva do 31. decembra 2003 viac zohľadňovala solidaritu, v súčasnosti zákon kladie väčší dôraz na zásluhovosť.

Skupine starodôchodcov, ktorých penzia bola určená podľa zákona o sociálnom zabezpečení účinného do 31. decembra 2003, budú dôchodky prepočítané individuálne. Ich počet sa odhaduje na viac ako 88-tisíc. Ďalšou skupinou budú seniori, ktorým bol priznaný dôchodok podľa zákona účinného pred 1. októbrom 1988. „Vzhľadom na to, že technicky je náročné zistiť všetky spisy, tak títo seniori dostanú paušálnu sumu vo výške 25,50 eura,“ povedal štátny tajomník rezortu práce Ivan Švejna. Počet zvýšených penzií sa pri tejto skupine odhaduje v budúcom roku približne na 13-tisíc.

Starobný dôchodok sa pritom bude prepočítavať len tým starodôchodcom, ktorí vďaka uplatneniu pravidiel platných od 1. januára 2004 získajú vyšší dôchodok, ako majú v súčasnosti. Celkovo je pritom na Slovensku približne 451-tisíc penzistov, ktorí odišli do penzie pred 1. januárom 2004. "Nie všetci starodôchodcovia budú touto novelou uspokojení, to možné nie je,“ povedal Richter.

Zásadnou zmenou bude pre nových penzistov opäť neskorší odchod do penzie. „V roku 2018 by sa mal predlžovať dôchodkový vek o 63 dní," konštatovala Daniela Rodinová z tlačového odboru rezortu práce. A tak ľudia, ktorí pôjdu do penzie v roku 2018, budú môcť o dôchodok požiadať vo veku 62 rokov a 139 dní. S tým však nesúhlasí Konfederácia odborových zväzov SR. „Konfederácia bola proti ďalšiemu zvyšovaniu dôchodkového veku od roku 2017, predovšetkým však zásadne nesúhlasila s mechanizmom zvyšovania dôchodkového veku. Meniaca sa priemerná stredná dĺžka života nevyjadruje zdravotný stav zamestnancov, ktorých záujmy reprezentujeme. Na druhej strane pre ľudí, najmä v preddôchodkovom veku, je určite frustrujúce, keď ani nevedia, kedy dosiahnu dôchodkový vek. A v neposlednom rade vláda nezohľadňuje, že zvyšovaním dôchodkového veku núti zotrvať na pracovnom trhu ľudí, z ktorých mnohí sú z dôvodu veku, ale najmä zdravotného stavu už menej výkonní,“ napísala v stanovisku hovorkyňa KOZ SR Martina Némethová.

Ako dodala, odborári budú žiadať od vlády prehodnotenie prijatého mechanizmu tak, aby viac zohľadňoval zdravotný stav predovšetkým zamestnancov. Súčasne bude žiadať výnimky v dôchodkovom veku pre ľudí pracujúcich v sťažených a zdraviu škodlivých podmienkach.

Zmena by mala nastať aj vo valorizácii dôchodkov. Od januára by sa mali penzie valorizovať podľa inflácie za domácnosti dôchodcov. Tá je však stále nízka, na úrovni 0,7 percenta. Aký mechanizmus bude zvolený, známe ešte nie je.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet dôchodku #starodôchodcovia