Mám nárok na dva dôchodky?

Mám 25 rokov a som študentkou vysokej školy, pričom som ešte nezískala vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Zároveň som poberateľkou invalidného dôchodku s mierou poklesu schopnosti pracovať 60 %. Dňa 12. 1. 2017 zomrel môj otec. Môžem požiadať o sirotský dôchodok? Mám nárok na dva dôchodky?

07.02.2017 07:47
dedičstvo, peniaze, odvody, faktúra, dane Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa zákona o sociálnom poistení má nárok na sirotský dôchodok nezaopatrené dieťa, ktorým je aj dieťa, ktoré sa sústavne pripravuje na povolanie, najdlhšie do veku 26 rokov. Keďže ste nezaopatreným dieťaťom, poberáte invalidný dôchodok a vaša miera poklesu schopnosti pracovať nie je viac ako 70 %, môže vám vzniknúť nárok na sirotský dôchodok a jeho výplatu.

Nárok naň vám vznikne, ak váš otec bol ku dňu smrti poberateľom starobného alebo invalidného dôchodku, mal nárok na predčasný dôchodok alebo ku dňu smrti získal počet odpracovaných rokov potrebný na nárok na invalidný dôchodok, alebo splnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.

Žiadosť spisuje na predpísanom tlačive zamestnanec pobočky Sociálnej poisťovne v mieste vášho trvalého pobytu. K žiadosti priložte úmrtný list otca, váš rodný list a potvrdenie školy o štúdiu s vyznačeným dátumom predpokladaného ukončenia štúdia. Ak na priznanie sirotského dôchodku bude potrebné predloženie ďalších dokladov, Sociálna poisťovňa vás na to upozorní.

Po priznaní sirotského dôchodku budete mať nárok na výplatu aj invalidného dôchodku, pričom dôchodok, ktorého suma je nižšia, sa bude vyplácať v sume jeho jednej polovice. Ak by boli sumy oboch dôchodkov rovnaké, v sume jednej polovice sa vypláca sirotský dôchodok.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok #sirotský dôchodok