Penzie v roku 2017? Neskôr do dôchodku a väčšia zásluhovosť

Zásadná zmena čaká ľudí, ktorí dosiahnu dôchodkový vek v tomto roku. Do penzie pôjdu neskôr. Vyššia bude aj valorizácia a nové penzie budú menej solidárne.

11.01.2017 10:14
peniaze, dôchodok, peňaženka, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Dôchodkový vek na Slovensku sa v tomto roku zvýši na 62 rokov a 76 dní,“ informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Výnimkou budú len tí, ktorým sa zachováva znížený dôchodkový vek, to znamená ženy v závislosti od počtu vychovaných detí a poistenci v závislosti od získaného obdobia zamestnania v I. pracovnej kategórii alebo obdobia služby v I. alebo II. kategórii funkcií,“ uviedla vedúca oddelenia metodiky dôchodkového poistenia Ľudmila Grauzelová. Do I. pracovnej kategórie patria napríklad práce v baníctve, jadrových elektrárňach či ťažobnom priemysle.

Každý, kto sa chce dozvedieť, ku ktorému dátumu môže o penziu požiadať, si na webovej stránke Sociálnej poisťovne môže nájsť kalkulačku na výpočet dôchodkového veku, pomocou ktorej je možné vypočítať si presný dátum dovŕšenia dôchodkového veku, ak sa už dá určiť. Základným údajom potrebným na výpočet dôchodkového veku je dátum narodenia.

Dôchodkový vek si môžu vypočítať len tí, ktorí do penzie odchádzajú tento rok. „Ak sa poistenec chystá do penzie v roku 2018, svoj vek si nedokáže určiť. Dôchodkový vek na príslušný rok totiž ustanovuje opatrením ministerstvo práce vždy do konca októbra,“ uviedla Grauzelová. A tak tí, ktorí do dôchodku pôjdu v roku 2018, sa svoj dátum, kedy o priznanie starobného dôchodku môžu požiadať, dozvedia až v októbri 2017.

Predĺženie veku odchodu do dôchodku sa týka aj budúcich predčasných penzistov.

V tomto roku sa vyplácané dôchodky opäť zvýšia o pevnú sumu. Tá sa určí ako 2 % z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku, nie zo sumy vyplácaného dôchodku. Vychádza sa pritom z priemerných mesačných súm dôchodkov platných k 30. júnu 2016. „Napríklad priemerná suma starobného dôchodku ku koncu júna bola 405,7855980 eura, preto suma zvýšenia bude 2 % z tejto sumy, čo je 8,20 eura,“ uvádza na svojej stránke Sociálna poisťovňa. O zvýšenie netreba žiadať. O zvýšení dostanú penzisti písomné rozhodnutie.

Poslanci schválili aj novelu, podľa ktorej sa aj pre tento rok zachovajú doteraz platné percentá úpravy priemerného osobného mzdového bodu. Podľa pôvodných pravidiel sa v roku 2017 malo percento úpravy znížiť z terajších 68 na 64 %. To znamená, že dôchodok by sa určoval z nižšieho priemerného osobného mzdového bodu, čo by mohlo mať negatívny dosah na sumu penzie. V dôsledku zachovania terajších 68 % budú však dôchodky vyššie. „Obdobne bolo zachované aj percento úpravy priemerného osobného mzdového bodu nižšieho ako 1,0, ktoré je v súčasnosti na úrovni 20 %,“ upozorňuje Sociálna poisťovňa. Keďže zákon počítal len s jeho tohtoročným zvýšením na 21 %, táto zmena sa prejaví na sume dôchodku len minimálne.

Mení sa aj suma aktuálnej dôchodkovej hodnoty. I keď mnohým tento termín viac-menej nič nehovorí, ide o jednu z troch dôležitých veličín na výpočet budúceho dôchodku. A môže ho ovplyvniť významne. Jej suma sa každý rok mení a vplýva na ňu výška priemernej mzdy. Čím viac vzrastie priemerná mzda, tým viac sa zvýši aj aktuálna dôchodková hodnota. Kým do konca minulého roka platila suma 10,9930 eura, od januára sa zvýšila na 11,3505 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #starobný dôchodok