Zmeny v penziách? Neskôr do dôchodku a nižšia solidárnosť

Vianočný príspevok pre viac penzistov už v decembri, od januára zas neskorší odchod do dôchodku, nový spôsob valorizácie, ale aj zastabilizovaná solidárnosť. Zmeny, ktoré nastanú v dôchodkoch.

24.10.2016 09:38
pracujúci, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

Vianočný príspevok s jednorazovým zvýšením bude aj tentoraz vyplatený maximálne vo výške 100 eur. Maximálny vianočný príspevok bude 87,26 eura a dostanú ho tí dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodok najviac 198,10 eura mesačne. Poberateľom dôchodkov od 198,20 eura do 529,80 eura mesačne bude patriť vianočný príspevok podľa sumy vyplácaného dôchodku v rozpätí od 87,25 eura do 27,56 eura. „Ak dôchodok alebo úhrn všetkých dôchodkov nepresiahne 396,18 eura, vianočný príspevok sa vyplatí v sume zvýšenej o jednorazové zvýšenie 12,74 eura,“ píše sa v správe Sociálnej poisťovne. „Aj v tomto roku vyplatíme časti penzistov tzv. jednorazový príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura. Nárok na takýto príplatok majú dôchodcovia, ktorých penzia je do sumy 396,18 eura,“ konštatoval hovorca rezortu práce Michal Stuška. Nárok na vianočný príspevok bude mať v roku 2016 približne 1,2 milióna dôchodcov, na jeho jednorazové zvýšenie asi 733-tisíc dôchodcov.

Pre tých, ktorí v budúcom roku dosiahnu dôchodkový vek, je zásadnou zmenou predĺženie veku odchodu do penzie. „V súlade s cieľom zabezpečiť dlhodobú finančnú udržateľnosť dôchodkového systému sa od 1. januára 2017 upravuje dôchodkový vek v závislosti od vývoja priemernej strednej dĺžky života spoločnej pre mužov a ženy v aktuálnom dôchodkovom veku vyjadrenom v celých rokoch,“ uviedol rezort práce. Vek odchodu do dôchodku sa na budúci rok predĺži o 76 dní. Predlžovanie dôchodkového veku sa nebude týkať ľudí narodených do 31. decembra 1954, žien narodených do 31. decembra 1961, na ktoré sa vzťahujú ustanovenia o znížení dôchodkového veku v závislosti od počtu vychovaných detí, a poistencov, ktorým sa zachováva nárok na znížený dôchodkový vek vzhľadom na počet odpracovaných rokov v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie alebo do I. alebo II. kategórie funkcií.

V budúcom roku sa vyplácané dôchodky opäť zvýšia o pevnú sumu. Tá sa určí ako 2 % z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku, nie zo sumy vyplácaného dôchodku. Vychádza sa pritom z priemerných mesačných súm dôchodkov platných k 30. júnu 2016. „Napríklad priemerná suma starobného dôchodku ku koncu júna bola 405,7855980 eura, preto suma zvýšenia bude 2 % z tejto sumy, čo je 8,20 eura,“ uvádza na svojej stránke Sociálna poisťovňa. O zvýšenie dôchodku nebude potrebné žiadať. O zvýšení dostanú penzisti písomné rozhodnutie.

Poslanci schválili aj novelu, podľa ktorej sa aj pre budúce roky zachovávajú v súčasnosti platné percentá úpravy priemerného osobného mzdového bodu. Podľa súčasných pravidiel sa v roku 2017 malo percento úpravy znížiť z terajších 68 na 64 %. To znamená, že dôchodok by sa v nasledujúcich rokoch určoval z nižšieho priemerného osobného mzdového bodu, čo by mohlo mať negatívny dosah na sumu penzie. V dôsledku zachovania terajších 68 % budú však dôchodky vyššie. „Obdobne bolo zachované aj percento úpravy priemerného osobného mzdového bodu nižšieho ako 1,0, ktoré je v súčasnosti na úrovni 20 %. Keďže zákon počítal do budúcnosti len s jeho budúcoročným zvýšením na 21 %, uvedená zmena sa prejaví na sume dôchodku len minimálne,“ upozorňuje Sociálna poisťovňa.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #zmeny v penziách