Penzistom pomáhajú dávky od štátu

Dôchodky, dotované dovolenky, vianočný príspevok či doplatky za lieky - dávky, ktoré môžu penzisti dostať od štátu. Na niektoré si sami šetrili platením odvodov, iné vypláca štát zo svojho rozpočtu. Navyše musia splniť podmienky. A pri každej dávke sú nastavené inak.

30.08.2016 08:07
dôchodci, senior, peniaze, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Viac ako milión dôchodcov dostane už v decembri vianočný príspevok. Nárok naň má ten poberateľ starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského a sociálneho dôchodku, ktorý spĺňa tri podmienky: má nárok na výplatu niektorého z uvedených dôchodkov za mesiac december 2016, má bydlisko na území Slovenska a suma dôchodku, prípadne úhrnná suma vyplácaných dôchodkov nepresiahne 529,80 eura. „Tým sa rozšíri okruh dôchodcov, ktorí ho dostanú, čiže tento rok dostane vianočný príspevok viac dôchodcov ako po minulé roky,“ konštatoval hovorca rezortu práce Michal Stuška. „Aj v tomto roku plánujeme vyplatiť časti penzistov tzv. jednorazový príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura. Nárok na takýto príplatok by mali rovnako ako vlani a predvlani získať dôchodcovia, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do sumy 396,18 eura,“ povedal.

Človek, ktorý roky pracoval a po odchode do penzie mu vychádza nízka penzia, môže dostať minimálny dôchodok. Podmienkou je odpracovaných minimálne 30 kvalifikovaných rokov. Dôchodca má v tom prípade nárok na penziu v sume 269,50 eura mesačne, čo predstavuje 1,36-násobok sumy životného minima.

Je však mnoho takých, ktorých penzia nie je ani na úrovni životného minima, čo je necelých dvesto eur, podmienky minimálnej penzie však nespĺňajú. Ak teda Sociálna poisťovňa vypočíta budúcemu dôchodcovi penziu nižšiu ako životné minimum, informuje v konkrétnych prípadoch listom samotného dôchodcu o možnosti posúdenia hmotnej núdze a zabezpečenia dávkou v núdzi a príspevkami k nej, respektíve oznamuje Ústrediu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny identifikačné údaje dôchodcu, ktorý má nárok na dávku v hmotnej núdzi. O samotnú dávku potom dôchodca žiada úrad práce. „Suma, pri ktorej dôchodcovi môže vzniknúť nárok na dávku, závisí od sumy životného minima, ktorého aktuálna výška predstavuje sumu 198,09 eura,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ak je dôchodca uznaný za ťažko zdravotne postihnutého, môže úrad práce požiadať o príspevky na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Podmienky na ich priznanie sú však veľmi prísne. Tí, ktorí ale splnia prísne kritériá, môžu dostať niektorý zo štrnástich príspevkov, ktoré úrad vypláca. Ide napríklad o peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených nákladov, kúpu pomôcky, osobnú asistenciu, kúpu či úpravu auta a podobne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky pre dôchodcov