Kde si sporiť na dôchodok?

Pri rozhodovaní sa medzi dobrovoľným investovaním cez 2. pilier, 3. pilier alebo priamo cez správcov do podielových fondov je veľmi dôležitá výkonnosť fondov. Mnohé podielové fondy spravujú renomované svetové správcovské spoločnosti a výkonnosti týchto fondov sú aj násobne vyššie ako zhodnotenie v 2. alebo 3. pilieri.

16.08.2016 08:11
peniaze, dôchodok, peňaženka, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Do úvahy je potrebné vziať aj možnosť zaplatenú sumu do 3. piliera do výšky 180 eur odpočítať od základu dane, čím sa dá ušetriť 34,20 eura na dani.

Daňové zvýhodnenie má aj druhý pilier, pričom dobrovoľné príspevky je možné odpočítať od základu dane do výšky maximálne 2 % základu dane.

V prospech bežných podielových fondov zase hovorí ich vysoká likvidita. Peniaze z fondov je možné vybrať kedykoľvek bez ohľadu na dosiahnutie dôchodkového veku.

Poplatky

S druhým pilierom je spojený poplatok za vedenie dôchodkového účtu (1 % zo sumy každého zaplateného príspevku), poplatok Sociálnej poisťovni (0,25 % zo sumy každého zaplateného príspevku), poplatok za správu fondu (max. 0,30 % z čistej hodnoty majetku), ako aj poplatok za zhodnotenie majetku (10 % z dosiahnutého zhodnotenia majetku).

S tretím pilierom je spojený poplatok za správu dôchodkového fondu (orientačne 1,7 % z hodnoty majetku ročne) a odplata za zhodnotenie majetku (10 % z dosiahnutého zhodnotenia majetku).

S podielovými fondmi sú spojené vstupné poplatky, výstupné poplatky (t. j. jednorazový poplatok na nákup alebo predaj fondu zvyčajne v sume spolu do 5 % z hodnoty) a poplatok za správu fondu (podľa typov fondov bežne od 0,2 % pri peňažných fondoch do 1,5 % pri akciových fondoch).

Pri dlhodobejšom investovaní sú pravidelne platené poplatky podstatne dôležitejšie ako jednorazové.

Najdôležitejší z poplatkov pri dlhodobejšom investovaní je poplatok za správu fondov. Tu je najmenej výhodný tretí pilier, potom sú bežné podielové fondy a nakoniec druhý pilier. Tretí pilier má tento poplatok až 1,7 % pri viacerých aj konzervatívnejších stratégiách, zatiaľ čo pri porovnateľných bežných podielových fondoch je tento poplatok zvyčajne pod jedným percentom.

Druhý a tretí pilier majú aj poplatok za zhodnotenie majetku, čo pri bežných podielových fondoch je skôr výnimka (tzv. success fee).

Pri krátkodobom investovaní na 1 až 3 roky môžu hrať dôležitú úlohu aj jednorazové poplatky. Preto je dobré v takomto prípade zvážiť aj tieto náklady.

Zdroj: Finančnýkompas.sk

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #podielové fondy #sporenie na dôchodok #III. pilier