Penzisti môžu dovolenkovať s príspevkom od štátu

Nepracujúci penzisti môžu využiť päťdesiateurový príspevok na dovolenku. Ďalšou podmienkou je, aby mali trvalý pobyt na Slovensku.

21.07.2016 09:12
dôchodca, dovolenka, dotovaný, pobyt, kúpele Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Už tradične ich organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku, Konfederácia odborových zväzov a Odborový zväz potravinárov. „Na pobyte s dotáciou sa môže zúčastniť občan SR, poberateľ starobného alebo predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku, ktorý nepracuje, má trvalý pobyt na Slovensku a spĺňa podmienku na čerpanie dotácie na podporu rekondičných aktivít,“ približuje podmienky účasti na takomto pobyte Igor Fabián, prvý podpredseda Jednoty dôchodcov na Slovensku. „Túto skutočnosť musí potvrdiť podpísaním Čestného vyhlásenia, ktoré dostane pri nástupe na pobyt,“ dodal. Pobyty organizované Jednotou dôchodcov na Slovensku sú už rozdistribuované.

Na výber sú však ešte pobyty, ktoré ponúka Sorea a Odborový zväz potravinárov. Potravinári poskytujú dotované pobyty vo vlastnom zariadení – Penzióne Oravská horáreň. Ceny sú na úrovni 158 eur. „Účastník rekondičného pobytu môže využiť prostriedky štátnej účelovej dotácie iba raz v roku, v prípade porušenia podmienok je povinný uhradiť cenu pobytu v plnej výške. Pobyt sa začína v nedeľu večerou a končí sa v sobotu raňajkami,“ približuje ponuku Magdaléna Mellenová, predsedníčka Odborového zväzu potravinárov SR. Ako dodala, pobyty sú realizované s plnou penziou a bohatým programom na 7 dní. „Informácie v písomnej forme zasielame každému záujemcovi poštou domov, aby si vedeli zariadiť cestovanie, oboznámiť sa s podmienkami a vybrať si program pobytu,“ dodala Magdaléna Mellenová.

Najlacnejší pobyt cez spoločnosť Sorea sa dá kúpiť za 128 eur. Konkrétna cena vždy závisí od vybraného hotela a zvoleného termínu. Penzisti majú celkovo na výber z jedenástich hotelov, ktoré sa nachádzajú vo Vysokých a Nízkych Tatrách, v Piešťanoch, Bratislave, Ľubovnianskych kúpeľoch a Topoľčiankach. „Pobyt zahŕňa 6 nocí s plnou penziou. Ak si dôchodca chce pobyt predĺžiť, môže tak urobiť za 5 až 10 eur na osobu a noc,“ hovorí obchodná a marketingová riaditeľka spoločnosti Sorea Beata Töröková. „Počas letných prázdnin môžu so sebou zobrať aj jedno vnúča do 8 rokov, ktoré bude mať pobyt zadarmo na prístelke alebo spoločnom lôžku pri dvoch plne platiacich klientoch s príspevkom štátnej účelovej dotácie v dvojlôžkovej izbe. Ak jeden z manželov nespĺňa podmienku nároku na pridelenie štátnej účelovej dotácie, môže využiť inú ponuku – cenovo zvýhodnený Senior pobyt od 55 rokov aj pre pracujúcich dôchodcov alebo iný seniorský produktový relaxačný balíček. Ako sprievodcov je možné zobrať si so sebou aj rodinných maznáčikov. Takmer všetky hotely Sorea a tiež Hotel Zámok Topoľčianky umožňujú za poplatok pobyt so zvieraťom,“ dodala.

Svoj nárok na pridelenie poukazu musí klient potvrdiť podpísaním Čestného vyhlásenia o poberaní jednej z uvedených foriem dôchodku. „Údaje uvedené na tlačive Čestné vyhlásenie vypíše pracovník recepcie hotela podľa preukazu totožnosti klienta a potvrdí to svojím podpisom,“ konštatovala. „Soreácke“ pobyty sa začínajú v nedeľu večerou a končia sa v sobotu raňajkami. Upozornila, že záujemcovia o adventné a vianočné pobyty so štátnou účelovou dotáciou sa už môžu informovať v konkrétnych hoteloch.

Z ceny jednotlivých pobytov je už odpočítaná suma dotácie. V cene však nie je započítaná daň z ubytovania. Žiadosť o rekreáciu možno poslať aj do viacerých zariadení. V prípade, že niekto dostane pozitívnu odpoveď z viacerých ubytovacích zariadení, musí si vybrať len jedno z nich.

Štát celkovo vyčlenil na dotované pobyty aj v tomto roku 597-tisíc eur, pričom Konfederácia odborových zväzov dostala 320-tisíc eur, Jednota dôchodcov na Slovensku 237-tisíc eur a Odborový zväz potravinárov 40-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dotované dovolenky