Na pozostalostnú dávku má nárok len manžel či manželka

Dvestodeväťdesiatjedentisíc vdov a takmer 43-tisíc vdovcov poberá na Slovensku pozostalostnú penziu, ktorá, i keď iba čiastočne, pomáha pozostalým prekonať zlú ekonomickú situáciu po smrti blízkeho.

15.07.2016 09:24
dôchodca, penzista, dôchodok Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

Sociálna poisťovňa prizná vdovský dôchodok a začne ho vyplácať len manželke, teda vdove po zomretom manželovi. Nárok naň po smrti manžela má podľa zákona o sociálnom poistení manželka vdova aj v prípade, že so svojím manželom nežila pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti. Sociálna poisťovňa totiž neskúma spoločné žitie manželov pred smrťou jedného z nich, teda či manželia žili, alebo nežili v spoločnej domácnosti.

Pre nárok na vdovský dôchodok a jeho výplatu je rozhodujúca skutočnosť, či občania boli právoplatnými manželmi a či sú splnené aj ďalšie zákonom stanovené podmienky. Právoplatnosť manželstva sa preukazuje sobášnym listom, respektíve výpisom z knihy manželstiev.

Podľa zákona o sociálnom poistení tak bývalá manželka ani družka nemajú nárok na vdovský dôchodok, aj keď so zomretým žili v spoločnej domácnosti. Pre vdovca platia rovnaké podmienky nároku na vdovecký dôchodok a jeho výplatu po manželke. „Rozvedenej žene ani družke nárok na takúto dávku nevzniká,“ upozorňuje riaditeľ komunikačného oddelenia Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Podobne platí, že nárok na vdovecký dôchodok má iba manžel.“

K uplatneniu nároku na pozostalostné dôchodky po človeku, ktorý bol starobným, predčasným starobným dôchodcom alebo bol na invalidnom dôchodku, treba predložiť platný občiansky preukaz, sobášny list, respektíve výpis z knihy manželstiev a úmrtný list. Ak zomretý popri poberaní dôchodku aj pracoval, treba doložiť aj evidenčný list dôchodkového poistenia. Komplikovanejšia je situácia po človeku, ktorý v čase smrti nepoberal penziu. V tomto prípade treba okrem uvedených predložiť aj ďalšie doklady.

Sociálna poisťovňa je povinná rozhodnúť o priznaní pozostalostnej penzie najneskôr do 60 dní od podania žiadosti, v mimoriadne zložitých prípadoch možno túto lehotu predĺžiť najviac o 60 dní, čo treba žiadateľovi o dôchodok písomne oznámiť. Rozhodovanie o nároku na tieto penzie a ich výplatu je individuálne. Dĺžka konania závisí od úplnosti podkladov rozhodných pre nárok na dôchodok.

Od januára môžu o túto dávku opäť požiadať aj tí, ktorým zomrel príbuzný pred januárom 2004. Musia však splniť podmienky. Výška vdoveckého dôchodku je zákonom presne stanovená. Pre vdovy presná výška dôchodku stanovená nie je. „Zákonom stanovená pevná suma vdoveckého dôchodku 136,50 eura mesačne bola vypočítaná z pôvodnej sumy vdoveckého dôchodku 2 794 Sk mesačne stanovenej právnou úpravou účinnou od 1. augusta 2006 a následne bola valorizovaná za roky 2007 až 2015, pričom od 1. januára 2009 bola konvertovaná na euro,“ vysvetlil Višváder.

Na Slovensku žije aj takmer 23-tisíc sirôt. „Nárok na sirotský dôchodok vzniká nezaopatrenému dieťaťu po zomretom rodičovi alebo osvojiteľovi, ktorý ku dňu smrti poberal starobný alebo invalidný dôchodok; mal nárok na predčasný dôchodok; ku dňu smrti nepoberal žiadnu dôchodkovú dávku, ale získal potrebný počet odpracovaných rokov potrebný na nárok na invalidný dôchodok; ku dňu smrti nepoberal žiadnu dôchodkovú dávku, ale splnil podmienky nároku na starobný dôchodok; zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania,“ vymenúva podmienky jeho priznania Peter Višváder. „Nárok na sirotský dôchodok môže vzniknúť po každom z rodičov alebo osvojiteľov, čo znamená, že dieťa môže mať nárok naraz na dva sirotské dôchodky,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vdovský dôchodok #sirotský dôchodok