Musím dať pred odchodom do penzie v práci výpoveď?

Pracujem v súkromnej firme. Poprosil by som vás o radu pri riešení pracovných problémov. 26. júla dovŕšim dôchodkový vek. Chcem odísť do starobného dôchodku.

07.07.2016 09:43
dôchodok, dôchodca, dokumenty, doklady,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Chcem sa spýtať, či musím dávať v práci výpoveď s dvojmesačnou výpovednou lehotou. O odchodné mám požiadať až po dovŕšení dôchodkového veku a z akého priemeru sa toto odchodné vypočíta? Zároveň sa chcem spýtať na preplatenie dovolenky. V januári 2016 som mal 4 dni dovolenky a v marci 2016 som mal 10 dní. Išlo o starú dovolenku z roku 2015. Ako sa vypočíta priemer? Marián, Nové Mesto nad Váhom

Odpoveď:

Splnením podmienok na priznanie starobného dôchodku pracovný pomer nezaniká ani sa práva a povinnosti z neho vyplývajúce nemenia. Preto ak zamestnanec chce skončiť pracovný pomer, musí sa so zamestnávateľom dohodnúť na skončení pracovného pomeru ku konkrétnemu dňu alebo dať výpoveď, pri ktorej bude musieť dodržať výpovednú lehotu.

Odchodné podľa Zákonníka práce patrí zamestnancovi najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku (pracovná zmluva alebo kolektívna zmluva môžu výšku odchodného upraviť pre zamestnanca výhodnejšie). Priemerný zárobok na pracovnoprávne účely zisťuje zamestnávateľ zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu v rozhodujúcom období a z obdobia odpracovaného zamestnancom v rozhodujúcom období. Rozhodujúcim obdobím je kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok – priemerný zárobok pre obdobie apríl – jún sa vypočítava z priemerného zárobku za obdobie január – marec.

Odpovedal: JUDr. Viktor Križan, PhD., z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #odchodné #otázky čitateľov