Zmeny v penziách? Valorizácia aj opätovná výplata pozostalostných dávok

Zmena čaká valorizáciu aj výpočet penzií. Pribudla aj ďalšia novinka: vdovy a vdovci, ktorí ovdoveli pred rokom 2004, môžu opätovne požiadať o výplatu pozostalostnej penzie.

04.01.2016 09:18
dôchodca, penzista, dôchodok Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (15)

Pokiaľ ide o valorizáciu, opäť sa menia percentá, i keď sa bude valorizovať o pevnú sumu tak, ako doteraz. Každý druh dôchodku opäť porastie inak. Pevná suma sa určila percentom, ktoré sa stanovuje ako súčet 80 % z priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien a 20 % z medziročného rastu priemernej mzdy za prvý polrok roku 2016 a z priemernej mesačnej sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázaných Sociálnou poisťovňou k 30. júnu 2016.

Sumu, o ktorú sa penzia navýši, bude Sociálna poisťovňa ľuďom oznamovať. "Rozhodnutia o zvýšení dôchodkov im budú doručené prostredníctvom Slovenskej pošty v priebehu mesiaca január 2016 tak, aby rozhodnutie dostali ešte pred vyplatením zvýšeného dôchodku,“ povedala Michaela Putecová, riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne. "Dôchodky vyplácané k 1. januáru 2016 sa v novej sume vyplatia od výplatného termínu za mesiac január 2016. Týka sa to rovnako dôchodkov vyplácaných prostredníctvom Slovenskej pošty, ako aj penzií poukazovaných na účet v banke. Zároveň dôchodcovia dostanú sumu doplatku patriaceho za obdobie od 1. januára 2016 do výplatného termínu v januári 2016.“

Každý starobný a predčasný dôchodca dostane pridaných 1,90 eura, pozostalostné penzie vzrastú o 1,20 eura. Invalidi so zdravotným postihnutím nad 70 percent dostanú 1,70 eura. Ak je ich miera poklesu schopnosti pracovať ohodnotená na menej ako 70 percent, dostanú euro.

Ak však penzista poberá dva dôchodky, zvyšuje sa každý z vyplácaných dôchodkov o pevne určenú sumu zvýšenia dôchodku stanovenú opatrením rezortu práce, ktorým sa ustanovuje pevná suma zvýšenia dôchodkovej dávky v roku 2016. "Dôchodky, ktoré sa z dôvodu súbehu vyplácajú v sume jednej polovice, sa zvýšia o osobitne určenú sumu uvedeným opatrením, pričom táto suma zvýšenia nie je určená ako jedna polovica zo sumy zvýšenia dôchodku nevyplácaného v súbehu. Suma zvýšenia dôchodku, ktorý je v súbehu s iným dôchodkom vyplácaný v plnej sume, bude rovnaká ako pri dôchodkoch, ktoré nie sú vyplácané v súbehu,“ vysvetlila.

Zmena aktuálnej dôchodkovej hodnoty

I keď mnohým tento termín viac-menej nič nehovorí, ide o jednu z troch dôležitých veličín na výpočet budúceho dôchodku. A výšku budúcej penzie môže ovplyvniť významne. Jej suma sa každý rok mení a vplýva na ňu výška priemernej mzdy. Čím viac vzrastie priemerná mzda, tým viac sa zvýši aj aktuálna dôchodková hodnota. Kým do konca minulého roka platila suma 10,6865 eura, od januára sa zvýšila na 10,9930 eura.

A tak, človek, ktorý išiel do dôchodku minulý rok a jeho príjem bol na úrovni priemernej mzdy v hospodárstve, teda približne vo výške 860 eur, dostal penziu po odpracovaní 45 rokov vo výške asi 487 eur. Ak pôjde do penzie tento človek až tento rok za rovnakých podmienok, bude jeho dôchodok, vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote, približne 495 eur.

Nové penzie budú solidárnejšie

Ak ste presvedčení o tom, že čím dlhšie pracujete a čím viac zarobíte, tým budete mať v budúcnosti vyšší dôchodok, nie je to celkom pravda. Už niekoľko rokov po sebe sú tí lepšie zarábajúci pri výpočte penzií solidárnejší s tými horšie zarábajúcimi. Kým v roku 2012 sa do penzie lepšie zarábajúcich budúcich penzistov započítavalo 84 percent ich zárobku, od januára 2013 sa priemerný osobný mzdový bod, ktorý je jednou z dôležitých veličín na výpočet dôchodku, teda jeho percento znížilo na 80 percent. "V roku 2015 sa z hodnoty priemerného osobného mzdového bodu od 1,25 do hodnoty 3 započítava 72 %,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. A od januára 2016 to je len 68 %.

Teda človek, ktorý išiel do penzie v roku 2015 a zarábal približne 1 200 eur, dostal penziu necelých 634 eur. Ak dôchodkový vek dosiahne v roku 2016 človek, ktorý spĺňa rovnaké podmienky, jeho penzia bude, len vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote na úrovni približne 649 eur. Ak by sa však percento osobného mzdového bodu nemenilo, jeho penzia by bola ešte o niekoľko eur vyššia.

Lepšie však na tom tento rok budú ľudia, ktorí pôjdu do penzie a zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa k penzii pripočítala v roku 2015 19 percent, tento rok to však bude 20. A tak ten, čo šiel do penzie v roku 2015, dostal dôchodok aj s valorizáciou približne 280 eur, kým človek s rovnakým príjmom môže v tomto roku dostať až 290 eur. Ak by sa však percento osobného mzdového bodu nezvyšovalo, jeho penzia by bola o niekoľko eur nižšia.

Minimálny dôchodok

Začal platiť od júla aby sa zabránilo tomu, že budúci penzista skončí na úrade práce kvôli nízkej penzii a bude musieť žiadať o dávku v núdzi, pristupuje rezort práce k návrhu zákona o minimálnom dôchodku. Nedostane ho však každý a jeho výška sa bude líšiť od počtu odpracovaných rokov. Najnižší garantovaný dôchodok bude aj na budúci rok v sume 269,50 eura. Nárok naň získa ten, kto dovŕši penzijný vek a zároveň si 30 rokov platil dôchodkové poistenie. S každým ďalším odpracovaným rokom sa však penzijné minimum bude zvyšovať. Kto napríklad odvádzal 40 rokov, dostane najmenej 311,10 eura. Kto až 45 rokov, získa 340,80 eura. Nové pravidlá sa budú vzťahovať na penzie starobné, predčasné starobné, invalidné aj vyplácané v súbehu.

Pozostalostný dôchodok pre vdovy a vdovcov

Sociálna poisťovňa bude od 1. januára 2016 opätovne priznávať pozostalostný dôchodok tým vdovám a vdovcom, ktorí ovdoveli pred 1. januárom 2004. Nová právna úprava zjednocuje podmienky nároku na pozostalostné dôchodky vdov a vdovcov, ktorí ovdoveli pred 1. januárom 2004, s tými vdovami a vdovcami, ktorí ovdoveli po 31. decembri 2004. Nárok na pozostalostný dôchodok a jeho výplatu sa po 31. decembri 2015 obnoví postupne splnením zákonom stanovenej podmienky (napríklad vznikom invalidity, dovŕšením 50 rokov veku a pod.) tým vdovám a vdovcom, ktorí ovdoveli pred 1. januárom 2004. Vdovám a vdovcom, ktoré tieto podmienky už splnili, sa výplata dôchodku uvoľní od 1. januára 2016. Žiadosť o vdovský alebo vdovecký dôchodok bude možné podať v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu po 1. januári 2016. O žiadosti rozhodne Sociálna poisťovňa podľa zákona najneskôr do šiestich mesiacov od jej podania a dôchodok prizná odo dňa vzniku nároku, teda najskôr od 1. januára 2016.

Výška vdoveckého dôchodku je zákonom presne stanovená na sumu 136,50 eura mesačne. Pre vdovy presná výška dôchodku stanovená nie je. Pri jej určení sa bude vychádzať zo sumy vdovského dôchodku, ktorá naposledy vdove patrila. Táto suma sa ďalej zvýši podľa osobitných právnych predpisov o zvyšovaní dôchodkov, a to za tie roky, v ktorých by boli splnené podmienky nároku na vdovský dôchodok, ale dôchodok sa nevyplácal. Opätovný nárok na dôchodok sa posúdi podľa predpisov spred roku 2004. Podmienkami na získanie vdovského dôchodku sú napríklad invalidita, vychovanie aspoň troch detí či dosiahnutie 50 rokov. Pre vdovcov sú podmienkami dôchodkový vek alebo invalidita.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #pozostalostná penzia