Zľavy pre penzistov? Musia sa o ne zaujímať

Viac ako milión penzistov a priemerný dôchodok necelých 410 eur. Taká je realita na Slovensku. Mnohí majú dôchodok oveľa nižší, a tak niet divu, že majú často problém vyžiť. Sú tu však mnohé výhody a zľavy, ktoré môžu využiť.

30.11.2015 09:38
dôchodca, dôchodkyňa Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

Pokiaľ ide o život na penzii, problém nemajú len naši dôchodcovia. Odchodu do penzie sa ľudia obávajú najmä preto, že majú strach zo zhoršenia životnej úrovne. Takmer traja z desiatich ľudí na celom svete pochybujú, že si v dôchodku budú môcť dopriať taký život, aký by chceli. Z toho jedna desatina neverí, že bude v dôchodku dostatočne zaistená. Takéto sú zistenia online štúdie spoločnosti GfK z tohto roka, v ktorej sa viac ako 23-tisíc respondentov v 19 krajinách opýtali, nakoľko súhlasia alebo nesúhlasia s nasledujúcim tvrdením „Som si istý/á, že po odchode do dôchodku budem mať dostatok peňazí na to, aby som mohol/la žiť podľa svojich predstáv.“

Výsledky ukazujú, že medzi mužmi a ženami nie sú v tomto smere veľmi veľké rozdiely. Situácia sa však mení pri porovnávaní jednotlivých vekových skupín. Najväčší počet tých, ktorí neveria, že budú v dôchodku dobre zaistení, je medzi staršími ročníkmi. Vo veku 50 až 59 a 40 až 49 rokov je takýchto ľudí viac ako tretina.

„V krajinách, kde sú dôchodky financované zo štátnych prostriedkov, čo je napríklad veľa európskych štátov, je miera presvedčenia o dostatočnom zabezpečení na dôchodok nižšia ako v krajinách, kde štát na dôchodkový systém neprispieva," povedal Alexander Zeh, globálny vedúci oddelenia výskumu finančných služieb GfK.

Ako teda pomáhajú obce či štát penzistom? Môžu im poskytnúť zľavu z dane za byt či dom, za komunálny odpad či za psa. Každý, kto dosiahne dôchodkový vek a v jeho domácnosti nežije pracujúca osoba, môže požiadať o zľavu na koncesionárskych poplatkoch. Tú treba adresovať na adresu RTVS a priložiť k nej potrebné doklady. Nárok na zníženú sadzbu vzniká od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom ste oznámili a preukázali vznik nároku na zľavu.

Pre seniorov majú výhodné produkty pripravené aj niektoré banky. Bežný účet alebo balík služieb môžu vo väčšine z nich získať s výraznou zľavou alebo bezplatne. Mnohé z nich však majú obmedzený počet operácií. Ak zvažujete založenie účtu, mali by ste presne vedieť, ako ho chcete využívať.

Dôchodcovia môžu ušetriť minimálne polovicu zo vstupného do múzeí či divadiel. Nižšie ceny poskytujú aj mnohé cestovné kancelárie, penzisti majú lacnejšie aj kúpeľné pobyty, isté benefity ponúkajú aj zdravotné poisťovne.

Penzistov sa týka aj dvadsaťpäťeurový ochranný limit na doplatky za lieky za štvrťrok. Netýka sa však pracujúcich penzistov.

Štát prispieva dôchodcom už niekoľko rokov aj na dovolenky. Štandardná cena pobytu je tak lacnejšia o 50 eur. Dovolenkovať s príspevkom však môžu len nepracujúci dôchodcovia a zúčastniť sa na takomto pobyte môže každý penzista len raz.

Ak penzista potrebuje zdravotnícku pomôcku, predpíše ju lekár. Ide o barly, vozíčky a iné pomôcky, ktoré súvisia s liečbou ochorení a máte na ne nárok, ak splníte zákonné podmienky. Niektoré uhrádza zdravotná poisťovňa, iné si hradíte čiastočne alebo kupujete v plnej výške.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov