Zmeny v penziách? Väčšia solidárnosť a nízka valorizácia

Viac ako šesť miliárd eur plánuje na budúci rok minúť Sociálna poisťovňa na dôchodky. V tejto sume je zahrnutý už aj predpokladaný počet novopriznaných dôchodkov, pričom starobných dôchodcov by malo pribudnúť približne 27 402, s priemernou výškou penzie 500 eur, predčasných penzistov 18 000, s priemernou výškou dôchodku 406,60 eura.

16.09.2015 09:41
podpis, zmluva, právnik, list, klient, pero,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Počet invalidných dôchodcov by mal vzrásť o 20 100, s priemernou výškou penzie 241,50 eura. Vyplýva to z Návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne na budúci rok.

Už v januári dostanú penzisti zvýšené penzie o pravidelnú valorizáciu. Opäť to však bude iné percento. Kým tento rok sa pevná suma určila percentom, ktoré sa stanovuje ako súčet 70 % z priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien a 30 % z medziročného rastu priemernej mzdy, v januári sa tento pomer zmení na 80 : 20. A keďže ceny potravín klesajú a priemerná mzda za prvý polrok vzrástla o 2,3 percenta, valorizovať sa bude o 0,46 percenta. Penzie sa tak zrejme zvýšia len o necelé dve eurá. Aj to iba v prípade starobných a predčasných dôchodcov.

Meniť sa bude aj suma aktuálnej dôchodkovej hodnoty, ktorá je dôležitou veličinou pri výpočte starobného dôchodku. Kým tento rok je jej výška v sume 10,6869 eura, predpokladá sa, že od januára bude v sume 10,9385 eura. A tak budú mať, aspoň vďaka nej, lepšie zarábajúci svoje penzie vyššie.

Na budúce penzie nízkopríjmových dôchodcov sa opäť viac poskladajú tí lepšie zarábajúci. Prvý pilier bude totiž na budúci rok ešte solidárnejší. Kým v roku 2012 sa do penzie lepšie zarábajúcich budúcich penzistov započítavalo 84 percent ich zárobku, od januára sa započítava 72 %, v budúcom roku to bude už len 68 %.

Málo zarábajúcich bude navyše chrániť aj zákon o minimálnom dôchodku. Ten zabezpečí všetkým, ktorí splnia podmienky, ale zarábajú málo, taký príjem, aby nemuseli k priznanej penzii žiadať aj o dávky v hmotnej núdzi. Najnižší garantovaný dôchodok na Slovensku má byť vyplácaný v sume asi 270 eur. S každým ďalším odpracovaným rokom sa však penzijné minimum bude zvyšovať. Kto napríklad odvádzal 40 rokov, dostane najmenej 311,10 eura. Kto až 45 rokov, získa 340,80 eura. Na tento druh dôchodku však bude mať vplyv to, či ste, alebo nie ste sporiteľom v II. pilieri. „Poberateľovi starobného dôchodku – sporiteľovi sa bude minimálny dôchodok primerane znižovať za obdobie sporenia, ktoré bolo získané v kvalifikovanom období a podľa rovnakých pravidiel, ako sa znižuje starobný dôchodok sporiteľovi, to znamená, že sa zníži za obdobie sporenia pred 1. septembrom 2012 o polovicu pomernej výšky minimálneho dôchodku patriacej za obdobie sporenia a za obdobie od 1. septembra 2012 o 2/9 pomernej výšky minimálneho dôchodku patriacej za obdobie sporenia,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Nič sa nebude meniť pre tých, ktorí zarábajú priemernú mzdu. Je jedno, či odídu do penzie teraz, alebo o pár rokov, ich penzia sa bude vypočítavať z ich celého zárobku.

Opäť však získajú ľudia, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa dnes pripočíta k budúcej penzii 19 percent, na budúci rok to bude 20 % navyše. Toto percento sa bude až do roku 2018 postupne zvyšovať až na konečných 22. A tak ak dnes dostane takýto dôchodca penziu v sume 280 eur, na budúci rok to už bude asi 290 eur.

Ako však upozornil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder, dôchodky ovplyvňuje viacero parametrov, ktoré sú pri ich výpočte dôležité a majú vplyv na ich konečnú sumu. Okrem priemerného osobného mzdového bodu je to už aj spomínaná aktuálna dôchodková hodnota, ktorej výška je každý rok iná. „Výšku penzií ovplyvňuje aj počet rokov, počas ktorých poistenec odvádzal poistné na dôchodkové poistenie od dovŕšenia 16. roku veku do posledného dňa, ktorý predchádza dňu vzniku nároku na dôchodok. Hodnotu priemerného osobného mzdového bodu ovplyvňujú hrubé zárobky dosiahnuté od 1. 1. 1984 do posledného roku pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok,“ dodal Višváder.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet dôchodku #valorizácia