Výhodnosť druhého piliera ovplyvní aj minimálny dôchodok

Od júla by mal na Slovensku začať platiť minimálny dôchodok. Dostanú ho všetci ľudia, ktorí odpracovali aspoň 30 rokov.

09.06.2015 08:52
prasiatko, šetrenie, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Pre ľudí, ktorí odpracovali 30 rokov, bude minimálna výška dôchodku stanovená na 269,50 eura. S každým ďalším odpracovaným rokom sa suma minimálnej penzie bude zvyšovať. Ľudia, ktorí odpracovali 40 rokov, tak budú dostávať 311,10 eura, a ten, kto pracoval 45 rokov, bude mať nárok na 340,80 eura.

Tieto sumy však dostanú len tí ľudia, ktorí si nesporili v druhom pilieri. Ak bol niekto zapojený do druhého piliera, dostane menej. Konkrétna výška minimálnej penzie bude závisieť od toho, ako dlho bol daný človek v druhom pilieri. Výška minimálneho dôchodku sa totiž zníži rovnako, ako sa ľuďom zapojeným do druhého piliera znižuje penzia.

Minimálny dôchodok sa dotkne najmä ľudí, ktorí dlhodobo pracovali za nízku mzdu. Ak napríklad niekto pracoval 40 rokov za polovicu priemernej mzdy a išiel by dnes do dôchodku, mal by dostať približne 260 eur. V prípade, že je zapojený v druhom pilieri, celkový výsledný dôchodok by bol v súčasnosti minimálne o desať eur nižší. Ak však z druhého piliera vystúpi, bude mať od júla nárok na minimálny dôchodok 311,10 eura. Ak by v druhom pilieri zostal, celková suma minimálneho dôchodku bude nižšia v závislosti od toho, ako dlho bol v druhom pilieri.

Výška minimálneho dôchodku bude nadviazaná na životné minimum. Jeho výška sa prehodnocuje vždy k 1. júla. Minulý rok sa však suma životného minima nemenila. Zmeniť by sa nemala ani v tomto roku. Ak v budúcnosti životné minimum vzrastie, o rovnaké percento sa zvýši aj minimálny dôchodok.

Zákon o minimálnom dôchodku už schválil parlament, no prezident ho nepodpísal. Argumentoval práve tým, že tento zákon diskriminuje ľudí, ktorí sú zapojení v druhom pilieri. Poslanci parlamentu však pravdepodobne prezidentovo veto prelomia a v júli sa tak začnú vyplácať minimálne penzie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #minimálny dôchodok