Penzistom štát dáva päťdesiat eur na dovolenky aj tento rok

Dovolenky pre penzistov, ktoré štát dotuje päťdesiatimi eurami, môžu využiť dôchodcovia aj tento rok. Už tradične ich organizujú Jednota dôchodcov na Slovensku a Konfederácia odborových zväzov, po prvý raz sa k nim pridal aj Odborový zväz potravinárov.

18.08.2014 06:30
dovolenka, dôchodca, kúpele Foto:
Ilustračné foto.
debata

„V tejto oblasti sme v minulých rokoch úzko spolupracovali s hotelovou spoločnosťou Sorea. Zmenami legislatívy bolo však aj nám umožnené uchádzať sa o poskytovanie služieb priamo v našom Penzióne Oravská horáreň,“ vraví predsedníčka zväzu Magdaléna Mellenová. „K dispozícii sme dostali 1 140 poukazov na rekondičné pobyty pre dôchodcov, ktorí spĺňajú podmienky na pridelenie štátnej účelovej dotácie.“

Na dovolenke so štátnou dotáciou sa môžu zúčastniť manželia či partneri aj vtedy, ak je v dôchodku len jeden z nich. Dôchodca zaplatí zníženú cenu a druhý z manželov bude musieť zaplatiť plnú, nedotovanú. Žiadosť o rekreáciu možno poslať aj do viacerých hotelov. V prípade, že niekto dostane pozitívnu odpoveď z viacerých ubytovacích zariadení, musí si vybrať len jedno z nich. Sorea spolu s Jednotou dôchodcov majú systém, vďaka ktorému dokážu odhaliť ľudí, ktorí by sa chceli na pobyte zúčastniť viackrát. V prípade, že by to niekto urobil, musí za pobyt zaplatiť plnú cenu.

Spoločnosť Sorea začala pobyty predávať len nedávno, pričom prvý nástupný termín bol 10. augusta. Najlacnejší pobyt si možno kúpiť za 109 eur. Ide už o cenu po odpočítaní 50–eurovej dotácie. Konkrétna cena vždy závisí od vybraného hotela a zvoleného termínu. Penzisti majú celkovo na výber z dvanástich hotelov, ktoré sa nachádzajú vo Vysokých a v Nízkych Tatrách, v Piešťanoch, Bratislave a v Ľubovnianskych kúpeľoch.

Všetky pobyty, ktoré ponúka Sorea, sa začínajú v nedeľu večer a končia sa v sobotu ráno. V cene je okrem ubytovania aj plná penzia. V niektorých hoteloch ponúka Sorea dôchodcom aj vstupy do bazénov či rôzne zľavy. Ľudia, ktorí by si chceli predĺžiť pobyt o jednu noc, zaplatia za ubytovanie bez stravy ďalších päť alebo desať eur podľa zvoleného hotela. Žiadosti o pobyt sa posielajú priamo do vybraného hotela.

„Účastník rekreácie, ktorý už využil tento rok prostriedky štátnej účelovej dotácie, si môže zakúpiť iný cenovo zvýhodnený pobyt pre seniorov od 55 rokov,“ informovala obchodná riaditeľka spoločnosti Sorea Beáta Töröková. Upozornila, že k cene za pobyt si musí klient pripočítať dňa za ubytovanie, ktorú uhradí pri príchode na recepcii hotela.

Dovolenkovať s príspevkom však môžu len nepracujúci dôchodcovia. Nemôžu ju dostať teda tí, ktorí riadne pracujú. Ak je však penzista zamestnaný na dohodu, na dotovanom pobyte sa môže zúčastniť. „Podmienkou účasti na rekreácii je výmer o starobnom alebo výsluhovom dôchodku. Na pobyte s dotáciou rezortu práce sa môže nepracujúci senior zúčastniť v kalendárnom roku iba raz. Táto skutočnosť je kontrolovaná poskytovateľom takýchto pobytov podpísaním čestného vyhlásenia,“ povedal podpredseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Igor Fabián. Upozornil však, že na poskytnutie pobytu s dotáciou nie je právny nárok.

Na pobytoch organizovaných Jednotou dôchodcov sa môžu zúčastniť všetci penzisti, nielen členovia tejto organizácie. Penzisti sa tak môžu s dotáciou rekreovať v kúpeľoch – Nimnica, Dudince a Turčianske Teplice, Číž, Bardejovské Kúpele, Tatranské Zruby, Trenčianske Teplice a kúpele Lúčky. Najlacnejší pobyt bol už za 70 eur, najdrahší za 125 eur. Tento rok sa takto zrekreuje 4–tisíc penzistov. Fabian upozornil, že Jednota dôchodcov nemá vlastné zariadenia, a preto nie je poskytovateľom rekondično–liečebných pobytov, je iba organizátorom. Nateraz sú však pobyty organizované Jednotou dôchodcov takmer vypredané.

Štát celkovo vyčlenil na dotované pobyty v tomto roku 597– tisíc eur, pričom Konfederácia odborových zväzov dostala 330–tisíc eur, rekreovať sa bude môcť takmer 8–tisíc penzistov, Jednota dôchodcov na Slovensku 210–tisíc eur a Odborový zväz potravinárov 57–tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dotované dovolenky