Druhý pilier ide do finále, dolaďuje sa ešte dedenie

Od začiatku budúceho roku začne prvých tritisíc penzistov poberať kombinované penzie vyplácané od štátu a súkromných poisťovní. Počas aktuálnej schôdze parlamentu plánuje ministerstvo práce presadiť v zákone posledné zmeny upravujúce vyplácanie súkromných dôchodkov.

15.05.2014 11:00
debata (5)

Pozostalí tak získajú možnosť dedenia nielen štátnych, ale aj súkromných penzií. Poslanci tiež majú schváliť ďalšiu zmenu, umožňujúcu sporiteľom v druhom pilieri na vlastnú žiadosť dlhšie investovať v rizikových akciových fondoch.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Ilúzie a realita

„Možnosť dedenia bola jednou z hlavných výhod ponúkaných ľuďom pri vstupe do druhého piliera. V parlamente tak schválime riešenie zabezpečujúce ľuďom túto výhodu aj po kúpe doživotného súkromného dôchodku,“ povedal štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian. Doteraz sa totiž v druhom pilieri dali zdediť len peniaze nachádzajúce sa na súkromnom účte dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Ak však sporiteľ umrel prvý deň po zakúpení súkromného dôchodku od poisťovne, všetky jeho úspory by ostali poisťovni. Po novom sa k časti peňazí dostanú dedičia. Ak teda penzista umrie napríklad po piatich rokoch od začiatku poberania dôchodku, peniaze za zvyšné dva roky, teda 24 mesačných penzií, vyplatí ešte poisťovňa dedičom jednorazovou platbou.

zväčšiť
dôchodok, I. pilier, II. pilier

Poisťovne takéto riešenie považujú za neštandardné, ktoré sa nikde bežne nepoužíva. „Technicky sa síce dá realizovať, ale za cenu celoplošného zníženia dôchodkov pre všetkých poberateľov, a to preto, lebo cez dedenie odtečie z dôchodkového systému časť peňazí, ktorá by sa inak použila na výplatu dôchodkov pre ostatných dôchodcov,“ povedal Miroslav Čamek, manažér pre životné poistenie a ekonomiku v Slovenskej asociácii poisťovní. Ministerstvo práce v prípade povinného garantovania sedemročného vyplácania dôchodkov počíta s poklesom súkromných penzií v rozmedzí 1,5 percenta až 2 percentá.

Podľa pôvodných prepočtov ministerstva práce ľudia zarábajúci posledných desať rokov priemernú mzdu mali dostať v roku 2015 od súkromných poisťovní mesačný dôchodok 43 eur a zvyšok penzie im doplatí štát. Pre zavedenie garancií dedenia spomínaná suma ešte klesne na 42,14 eura. Na druhej strane dôchodca získa istotu, že ak umrie napríklad po troch rokoch poberania penzie, jeho dedičia od poisťovne jednorazovo zinkasujú budúcu štvorročnú penziu – takmer 2¤023 eura.

Pred desiatimi rokmi však vtedajší päťdesiatnici urobili najlepšie, ak sa rozhodli spoliehať len na štát. Ak poberali celý život priemernú mzdu, ktorá bola vlani okolo 800 eur mesačne, štátna penzia im vyjde na 422 eur mesačne. Podobný človek, ktorý vstúpil v roku 2005 do druhého piliera, dostane kombinovanú penziu od štátu a súkromnej poisťovne dovedna na úrovni 419 eur. Trojeurový predpokladaný rozdiel v prospech štátnych penzií vypočítalo ministerstvo práce. Výsledná strata druhého piliera však bude ešte väčšia nielen pre nové dedenie, ale aj ak sa penzista rozhodne kúpiť penziu každý rok zvyšovanú o infláciu. Prerobia však zrejme len prví súkromní penzisti. V budúcnosti by sa so starnutím obyvateľstva mal význam 2. piliera zvyšovať.

Koaliční aj opoziční poslanci spolu v parlamente pripravili aj ďalšiu zmenu týkajúcu sa druhého piliera. „Sofistikovanejším sporiteľom umožníme mať na vlastnú žiadosť aj v prípade odchodu do penzie polovicu peňazí investovaných v akciách. Zarobiť tak budú môcť napríklad na súčasnom raste akciových trhov,“ povedal poslanec Martin Chren (Nova). Dnes musia mať ľudia posledný rok pred odchodom do penzie všetky peniaze investované len v bezpečných dlhopisových fondoch. V súčasnosti pritom práve akcie dokážu peniaze zhodnotiť o viac ako desať percent za rok pre tlačenie peňazí zo strany centrálnych bánk. Aj v minulosti bolo výhodné investovať do akcií práve po ich prepade. Rizikom však je, že akcie padnú a penzista v poslednej chvíli prerobí. Podporu tejto zmene potvrdilo aj ministerstvo práce, podpísali ju aj opoziční poslanci, a tak sa v parlamente očakáva schválenie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #Dôchodcovia